Obligația de raportare către ANAF vizează, mai precis, companiile care sunt operatori de platforme online - adică, în esență, marketplace-urile prin care se vând produse sau prestări de servicii ori prin care se intermediază închirieri de bunuri. Cu alte cuvinte, informațiile despre activitatea comercianților și prestatorilor vor ajunge la Fisc prin intermediul operatorilor de platforme online.
Raportarea în sine se face anual, până la data de 31 ianuarie, pentru activitatea din anul anterior, prima raportare urmând să fie transmisă în 2024, pentru activitatea din 2023. Raportarea face referire, în mare, la activitatea comercianților și prestatorilor (persoane fizice sau juridice) care se folosesc de platforme online pentru:
- vânzarea de bunuri;
- prestarea de servicii personale (conform ordonanței, asta înseamnă un serviciu care implică o muncă pe bază de intervale de timp sau sarcini, prestată de una sau mai multe persoane care acționează fie independent, fie în numele unei persoane juridice și nu numai, realizată la cererea unui utilizator, fie online, fie offline, după ce a fost facilitată prin intermediul unei platforme online);
- închirierea de bunuri imobile, inclusiv rezidențiale și comerciale, precum și de orice alte bunuri imobile și spații de parcare, dar și închirierea oricăror mijloace de transport.
Raportarea DAC7 a fost introdusă pentru ca autoritățile să aibă la dispoziție informațiile necesare pentru a se asigura că vânzătorii și prestatorii care se folosesc de platforme digitale își îndeplinesc obligațiile fiscale pe care le au.
Alte norme din domeniul raportării DAC7
Ordinul 1.996/2023 este doar unul dintre actele emise de ANAF pentru implementarea raportării DAC7. „Seria” a început cu un ordin oficializat în august 2023 (nr. 1.226/2023) prin care se descrie cum controlează ANAF operatorii de platforme și ce măsuri poate să ia pentru a se asigura că ajunge în posesia informațiilor despre comercianți și prestatori.
Prin Ordinul 1.946/2023, ANAF a stabilit formularul (D707) pe care-l folosesc operatorii de platforme online care n-au absolut nicio prezență în UE, dar care trebuie să facă raportări și, în acest sens, aleg să devină entități raportoare în România (pentru că înregistrarea se face într-un singur stat membru al UE).
Apoi, prin Ordinul 2.026/2023, ANAF a stabilit formulatul (D708) pe care-l folosesc operatorii de platforme online care, teoretic, sunt eligibili să facă raportări atât în România, cât și în alte state membre ale UE, dar care aleg România ca stat unic în care să facă raportări. Ultimele două ordine au fost oficializate în cursul lunii decembrie 2023.
Comentarii articol (1)