De la începutul anului România a exportat mărfuri în valoare de peste 62 de miliarde de euro și a importat produse de peste 80 de miliarde, deficitul fiind de peste 18 miliarde euro. La nivelul UE27, România are cel de al cincilea cel mai mare deficit comercial, arată datele Eurostat.
De remarcat că țările care stau mai rău decât țara noastră la acest capitol, Grecia, Spania, Portugalia sunt țări care compensează deficitul comercial în balanța de plăți prin încasările foarte mari provenite din turism.
Deficit de 20 miliarde de euro după 8 luni
În perioada 1.I-31.VIII 2023, deficitul a scăzut cu 17,3%, exporturile crescând cu 3,1%, iar importurile au scăzut cu 2,3%, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII 2022.
Scăderea provine însă din reducerea cererii, consumul bazându-se în cea mai mare parte pe importuri. De exemplu, Importurile de alimente, băuturi și tutun au crescut în perioada analizată cu peste 13% (importăm în continuare de circa un miliard de euro pe lună alimente și băuturi).
Importurile de alimente, băuturi și tutun au crescut cu peste 13% (importăm în continuare de circa un miliard de euro lunar alimente și băuturi).
Însă dacă ne comparăm cu alte state din regiunie, Polonia, Ungaria și Ungaria, deficitul României este enorm, din moment ce celelalte state înregistrează excedente în schimburile comerciale.
Ierarhia ponderii exporturilor în totalul UE27, respectă dimensiunea economiilor celor patru state.
Astfel, la finele anului 2022, ponderea exporturilor Poloniei în UE era de 6,1% în total, urmată de R. Cehia cu 4,4%, Ungaria 2,7%, România fiind pe ultimul loc cu 1,6%.
În celelate economii analizate schimburile comerciale au avut evoluții diferite.
Așa cum se vede în grafic, Cehia a încheiat fiecare an pe excedent datorită în primul rând industriei prelucrătoare, în timp ce Polonia și Ungaria au avut mici oscilații, însă în niciun an nu s-au apropiat de deficitele pe care le înregistrează România.
De menționat că deficitele comerciale severe înregistrate de toată lumea în 2022 – așa cum se vede în grafic – au provenit din prețurile energiei importate, care au explodat odată cu declanșarea războiului din Ucraina.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)