Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost de 4,384 miliarde euro, mai mic cu 232 milioane euro (-5%) decât cel înregistrat în primele două luni din 2022, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Demne de menționat sunt salturile de 2 cifre la două mari categorii de bunuri aflate în comerțul exterior – salturi de 2 cifre, care s-au neutralizat reciproc: e vorba de avansul spectaculos al importurilor de alimente – susținut de importurile de cerale – compensat de creșterea bruscă a exporturilor de combustibili. Chiar și industria chimică și-a diminuat ușor deficitul.
Importul de alimente – creștere record de 28%, concomitent cu scăderea exporturilor
Modificări importante s-au constantat la comerțul cu produse alimentare, inclusiv animale vii. Importurile de alimente s-au majorat în primele două luni din 2023 cu 28% până la 1,8 miliarde de euro, față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile României de alimente s-au contractat 7,4%, scăzând la 1 miliard de euro.
Ponderea exporturilor de produse alimentare, inclusiv animale vii, este de 7% din totalul exporturilor, iar importurile la acest capitol reprezintă 9,4% din totalul importurilor României.
Prețurile ambelor cereale au crescut puternic în jurul datei invadării Ucrainei de către Rusia și s-au menținut la niveluri ridicate până în mai 2022. La sfârșitul lunii mai, au fost create culoarele de solidaritate și, de atunci, prețurile au început să scadă.
În iulie, a fost lansată Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. În septembrie și octombrie 2022, prețurile au început să crească ușor, dar au scăzut din nou în noiembrie și decembrie 2022 și au rămas la același nivel în ianuarie și februarie 2023.
Parte din creșterea importurilor de produse alimentare, cereale în special, din Ucraina au provocat nemulțumirile fermierilor români, alături de cei est-europeni și în plus contribuie la majorarea deficitului comercial. Odată și cu eliminarea taxelor vamale pentru importurile provenite din Ucraina, prețurile cerealelor au continuat să scadă, în paralel cu majorarea deficitului comercial pentru sectorul agricol.
Exportul de combustibili s-a dublat
O altă schimbare a reprezentat-o creșterea exporturilor de combustibili minerali, lubrifianți și
materiale derivate, cu 53% față de aceeași perioadă a anului trecut cu dublarea livrărilor (+108,4%) în țările UE, la peste un miliard de euro.
În schimb, importurile de combustibili s-au diminuat cu -16,4% în primele două luni din 2023, explicația constând în sistarea livrărilor provenite din Rusia. Valoarea totală a importurilor de combustibili pentru această perioadă fiind de 1,6 miliarde de euro și un deficit comercial pentru aceste mărfuri mai mic de 600 milioane de euro.
În perioada 1.I-28.II 2023, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,2% la export şi 35,7% la import) şi alte produse manufacturate (30% la export şi 28,3% la import).
Creșterea schimburilor comerciale pentru mașini și echipamente (+11% la exporturi și +14,5% la importuri) la 6,6 miliarde euro exporturi și 6,9 miliarde importuri se datorează mai mult încheierii restricțiilor cauzate de pandemiei și mai puțin războiului din Ucraina.
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-28.II 2023 a fost de 11,109 miliarde euro la expedieri şi de 14,224 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,9% din total exporturi şi 73,2% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-28.II 2023 a fost de 3,925 miliarde euro la exporturi şi de 5,194 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,1% din total exporturi şi 26,8% din total importuri.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)