Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut pe o poliță RCA a fost de 7,1 milioane lei
Cea mai mare despăgubire plătită de asigurătorii din România anul trecut în baza poliţelor obligatorii RCA a depăşit 7,1 milioane lei, fiind acordată ca urmare a unui vătămări grave cauzată de un accident rutier, anunţă Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Totodată, în anul 2022, companiile de asigurări membre UNSAR au achitat pentru primele 10 cele mai mari daune rezultate din accidente de vehicule despăgubiri în valoare de 36,5 milioane de lei, scrie News.ro
Desigur, despăgubirile totale plătite la nivel de piaţă în baza poliţelor RCA sunt mult mai mari: în fiecare zi calendaristică din 2022 s-au plătit despăgubiri de peste 10 milioane lei pentru cele aproximativ 400.000 de dosare de daună deschise în urma accidentelor rutiere.
Mai mult, în prima jumătate a acestui an dauna medie plătită în baza poliţelor RCA a crescut cu 10%, conform datelor oficiale ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.
„Din păcate, un accident rutier poate avea un impact major asupra unei familii – aşa cum, din păcate, am văzut şi în cazurile constant mediatizate. Mai mult, numărul accidentelor grave rămâne la un nivel alarmant. Tocmai de aceea, prevenţia în trafic trebuie să devină o responsabilitate asumată de noi toţi. Pentru că ne dorim o lume fără accidente rutiere, o ţară fără victime pe şosele, o Românie a siguranţei în trafic, am pus bazele Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră - un proiect de ţară, prin care ne propunem să aducem alături de noi organizaţii, oameni, companii şi autorităţi, cu un singur scop: creşterea nivelului de siguranţă pe şoselele din România şi reducerea numărului de victime ale accidentelor auto”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.
Bloomberg: Zona euro se va confrunta cu recesiunea în trimestrul patru din 2023
Zona euro nu va scăpa de prima recesiune de la pandemie, economia înregistrând al doilea trimestru consecutiv de declin în perioada octombrie-decembrie 2023, arată rezultatele unui sondaj în rândul analiştilor realizat de Bloomberg.
"Avem dubii că suntem la începutul unei reveniri. Turbulenţele rămân ridicate, în special cele de pe urma majorării dobânzilor", susţine Joerg Angele, economist la Bantleon Bank, scrie Agerpres.
Slăbiciunea vine în principal din Germania, cea mai mare economie europeană, care se confruntă cu dificultăţi în industrie. În contextul crizei bugetare şi al cererii globale reduse, PIB-ul ar urma să scadă cu 0,2% în trimestrul patru din 2023, după ce iniţial analiştii estimaseră un declin de 0,1%.
Rezultatele studiului diferă de previziunile din noiembrie ale Comisiei Europene, care indicau o revenire pe creştere a economiei zonei euro în perioada octombrie-decembrie 2023, pe fondul scăderii inflaţiei şi a pieţei muncii robuste.
Datele Eurostat arată că recenta slăbiciune a zonei euro a fost determinată de variaţia stocurilor, în timp ce consumul gospodăriilor rămâne solid.
În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări. Evoluţiile din ultimele luni au alimentat speculaţiile că dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează în orientările actuale ale instituţiei de la Frankfurt.
INS: Deficitul comercial al României a scăzut cu 18,4% în primele zece luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele zece luni ale acestui an a fost de 23,2 miliarde de euro, mai mic 18,4% decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate luni.
Exporturile FOB au însumat 78,7 miliarde de euro, în urcare cu 2,4% faţă de perioada ianuarie - octombrie 2022, iar importurile CIF au însumat 101,9 miliarde de euro, în creştere cu 3,2%, scrie Agerpres.
În primele zece luni ale anului, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,6% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate (30,1% la export şi 28,9% la import).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023 a fost de 57,2 miliarde de euro la expedieri şi de 74,6 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 72,7% din total exporturi şi 73,3% din total importuri.
În acelaşi interval, valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 21,5 miliarde de euro la exporturi şi de 27,2 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,3% din total exporturi şi 26,7% din total importuri.
În luna octombrie, exporturile FOB au însumat 8,4 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 11,2 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,8 miliarde de euro. Faţă de luna octombrie 2022, exporturile s-au majorat cu 5,6%, iar importurile au scăzut cu 1,5%.
Comentarii articol (0)