avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Despagubiri materiale si morale accident rutier pieton
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Despagubiri materiale si morale accident rutier pieton

Despagubiri materiale si morale accident rutier pieton

buna ziua!
in urma cu cateva zile am accidentat pe trecerea de pietoni, o persoana care era angajata in traversarea stazii regulamentar. victima nu avea nici o vina. vina imi apartine in totalitate, nu am observat pietonul din cauza intunericului (zona nu era iluminata), a marcajului sters si bineinteles a neatentiei.

victima a fost transportata la spital, a fost tinuta sub supraveghere in cursul noptii iar dimineata a fost externata cu mana stanga intr-o atela gipsata. a fost sa scoata certificat medico-legal in ziua urmatoare dar de la medicina legala a fost trimisa la ortopedie fiindca nu a putut prezenta un document (radiografie) care sa sustina diagnosticul. aici este loc de interpretari dar nu comentez...
urmeaza o noua evaluare iml peste 2 saptamani cand gipsul va fi dat jos. alte vatamari majore nu are, nu cred sa depaseasca 90 zile de ingrijiri medicale.
am discutat telefonic zilnic cu victima, ieri mi-a cerut o suma destul de consistenta pentru a-si retrage plangerea penala depusa la politie.
intrebari:
- in cazul unui proces civil (excluzand penalul deoarece pana in prezent nu e cazul) cine plateste eventualele daune materiale si morale? societatea la care sunt asigurat rca? sau instanta poate decide ca aceste daune sa fie achitate proportional de sofer si asigurator?
- cine va fi chemat in judecata? soferul, societatea de asigurari sau ambii?
- daca nu va fi cazul unui proces civil, cum se vor imputa cheltuielile legate de primul ajutor, transport la spital si investigatiile acordate victimei?

mentionez ca alcoolemia a fost 0,00, viteza redusa fiind dupa un sens giratoriu. conditii agravante pt sofer nu au fost.
multumesc anticipat!

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2022
gabriel_gavrila, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dorianap , utilizator 09:34, 8 Decembrie 2024
Cred ca va trebui sa va angajati un avocat, pentru a va ajuta in procesul/procesele dvs. De platit, va plati asiguratorul.
[ link extern ] /
Probabil ca aceasta situatie sa fie rezolvata. Raspunsul este pentru situatii asemanatoare si este strict informal.
În cazul unui proces civil, eventualele despăgubiri materiale și morale vor fi plătite, de regulă, de societatea de asigurări RCA la care aveți încheiată polița. Polița RCA acoperă prejudiciile cauzate terților (inclusiv pietoni) din culpa conducătorului auto. Asigurarea RCA acoperă daune materiale: cheltuieli medicale suportate de victimă, transportul la spital, cheltuieli legate de tratamente, reparații ale bunurilor deteriorate (dacă există), etc. si daune morale: sume compensate pentru suferințele psihice și fizice cauzate de accident. Instanța NU poate obliga șoferul să plătească personal daunele, decât dacă nu există o poliță RCA valabilă si despăgubirile solicitate de victimă depășesc limita maximă acoperită de RCA (în 2023, această limită este 6,07 milioane de euro pentru vătămări corporale și 1,22 milioane de euro pentru daune materiale). Șoferul daca este vinovat de fapte grave (conducere sub influența alcoolului, fugă de la locul accidentului etc.), societatea de asigurări poate solicită regres, inapoiere (recuperarea banilor de la șofer). Într-un proces civil pentru despăgubiri, victimele pot chema în judecată societatea de asigurări RCA, deoarece aceasta are obligația de a achita despăgubirile si soferul, dar de obicei doar formal, pentru că este parte în accident., Practic, răspunderea financiară va fi transferată către asigurator. Rareori, șoferul este ținut să contribuie personal la plata daunelor, doar în situațiile menționate mai sus (lipsa RCA, depășirea plafonului sau culpa gravă). Aceste cheltuieli vor fi acoperite de societatea de asigurări RCA, fie prin plata directă către victimă, fie către instituțiile medicale (dacă acestea solicită rambursarea costurilor). Dacă victima cere bani pentru a retrage plângerea penală, acest lucru trebuie abordat cu prudență. În cazurile de vătămare corporală ușoară, victima poate decide să retragă plângerea, dar tranzacția trebuie formalizată legal, de exemplu, printr-un act de împăcare în fața organelor de urmărire penală sau notar. Totuși, este esențial să discutați această cerere cu un avocat pentru a vă asigura că sunteți protejat legal. Este important să aveți sprijin juridic pentru a vă proteja interesele și pentru a negocia eventualele cereri ale victimei. Perioada de îngrijiri medicale poate influența gravitatea faptelor dvs. Din moment ce nu pare să depășească 90 de zile, fapta ar putea rămâne încadrată la vătămare corporală din culpă (art. 196 Cod penal), pedepsibilă cu amendă sau închisoare, dar de obicei soluționată prin amendă administrativă sau împăcare. Procesul penal se poate stinge dacă victima retrage plângerea.
[ link extern ] ;
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2024
Dorianap, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni - rca-ul poate plati daunele? LAURENTZYU LAURENTZYU revin cu noi intrebari, legate de un nefericit eveniment. un individ a lovit-o pe logodnica mea pe trecerea de pietoni. a lovit-o destul de rau. in urma ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Daune de catre rca cornel_babus cornel_babus Buna ziua Am fost victima unui accident rutier pe trecerea de pietoni \"vatamare corporala din culpa grava\",am anexa 2 dar nu am nr de ingrijiri medicale ma ... (vezi toată discuția)