avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inflatia/PIB
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inflatia/PIB

Buna ziua, nicioadata nu am inteles ce inseamna inflatia si PIB-ul. Imi poate explica cineva pe sleau fara termenii si definitii cu caracter economic? Multumesc din sulfet.
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 14:12, 6 Ianuarie 2011
Pentru a intelege inflatia iti voi da un exemplu: presupunem ca anul trecut in aceeasi perioada cumparai cu 3 lei o paine, anul asta in aceeasi perioada cumperi o paine cu 4 lei.
Acest 1 leu pe care il platesti in plus la paine este INFLATIA. Acesta este o explicatie rudimentara a inflatiei, dar reflecta fidel ideea de inflatie.

Cu PIB-ul cred ca te lamuresti aici [ link extern ]
Dumneavoastra vreti o definitie corecta sau una pe care s-o intelegeti?

Inflatia este cresterea totalului de bani dintr-o economie, care genereaza inevitabil cresterea preturilor (si a salariilor dar mai putin). De exemplu, daca s-ar da o lege sa se dubleze salariile, o cantitate dubla de bani ar urmari o cantitate identica de produse ca inainte, prin urmare si preturile s-ar dubla rapid si totul ar fi de unde a plecat (si chiar mai rau) in mai putin de o luna.

O inflatie de 10% inseamna ca pretul mediu al produselor a crescut cu 10%. Cauza inflatiei in Romania este ca statul creeaza bani de hartie si populatia doreste in permanenta bunuri mai scumpe (in loc ca productivitatea muncii sa scada preturile).

PIB este tot ce se produce sau presteaza in Romania si se livreaza tot in Romania (facturi + chitante), plus exporturi dar minus importuri. In general, cu cat produce mai mult o tara, cu atat este mai bogata. Romania are un PIB / cap de locuitor de aprox 8.000 $ anual. Germania are de 5 ori mai mult per locuitor. Cresterea PIB inseamna cresterea economiei.

De ce va intereseaza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire_metode de reactualizare leu-1947, dupa stabilizare- leu 2010 titi marina titi marina prin luna mai 2010, intrebam pe forum daca poate cineva sa-mi spuna cum se calculeaza valoarea reactualizata a leului din 29 aug 1947, astazi. Cineva mi-a ... (vezi toată discuția)
Consumul '' patriotic '' sau '' cum ne taiem creanga de sub noi '' ContSters205490 ContSters205490 OARE mai suntem sau nu '' Patrioti '' ?? MAI cumparam produse romanesti ....... cele care mai sunt ......... ?? Sau ne-au ... (vezi toată discuția)
Copiii - bataia de joc a guvernantilor misailaliliana misailaliliana am citit undeva ca in franta alocatia pentru un copil este de 600 euro.la noi e de 10 euro.pana acu s-au mai dat si 50 lei ca alocatie complementara pt un ... (vezi toată discuția)