„Condițiile pentru a mă încadra ca microîntreprindere rămân aceleași cu cele pe care le știm. Acum venim cu condiții suplimentare doar ca să stabilim ce cotă de impozitare aplicăm - 1% sau 3%. (...) Dacă vorbim despre cifra de afaceri ca să vedem dacă ne încadrăm sau nu în definiția pe micro, cea de 500.000 euro, ne raportăm la data de 31 decembrie a anului precedent. Dacă vrem să vedem pe ce cotă de impozitare ne încadrăm, pe 1% sau 3%, luăm în considerare veniturile din perioadă - de la începutul anului și până la finalul primului trimestru sau al celui de-al doilea trimestru, în funcție de unde ne situăm cu calculul de impozit pe veniturile micro.
Sunt două perioade distincte, două plafoane distincte. Ce aș puncta este că și în plafonul acesta de 60.000 euro, atunci când facem evaluarea veniturilor care se includ aici, sunt aceleași care se includ și la plafonul de 500.000 euro (cele listate la articolul 53 din Codul fiscal). Deci, veniturile care se iau în calcul sunt aceleași, dar plafoanele sunt diferite și se analizează separat”, a explicat, la o conferință fiscală recent organizată de avocatnet.ro, Alexandra Barbaiani, Tax Manager la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Așadar, microfirmele vor trebui să-și monitorizeze constant veniturile și activitățile derulate pentru a-și da seama rapid:
- dacă îndeplinesc în continuare condițiile regimului micro (venituri de până la 500.000 euro, existența a cel puțin unui salariat cu contract cu normă întreagă etc.) sau dacă trebuie să treacă la impozit pe profit;
- dacă trebuie să aplice cota de 1% (venituri de maximum 60.000 euro, nu activează în anumite domenii listate specific) sau cota de 3% (venituri de peste 60.000 euro, activează în domeniile listate specific).