Persoanele care îndeplinesc condițiile pentru a ieși la pensie vor putea alege, din 1 ianuarie 2024, să lucreze în continuare până la vârsta de 70 de ani, potrivit noii legi a pensiilor, publicată în această săptămână în Monitorul Oficial. Opțiunea va trebui anunțată anual, menținerea în activitate necesitând și acordul angajatorului.
Reglementarea sistemului de pensii publice din țara noastră se va face, începând de anul viitor, printr-o nouă lege, respectiv prin
Legea 360/2023. O parte dintre prevederile noii legi se aplică din ianuarie 2024, dar
cele mai multe se aplică din septembrie.
Printre multe alte măsuri, noua lege stabilește și că cei ce îndeplinesc condițiile pentru ieșirea la pensie
vor putea cere, începând cu 1 ianuarie 2024, să lucreze în continuare mai mulți ani. Totuși, pentru a putea rămâne în activitate, cei interesați să lucreze peste vârsta de pensionare vor avea nevoie de acordul angajatorului.
Mai exact, așa cum apare în lege,
„persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie (...) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.
Așadar, persoanele ce-și doresc să lucreze mai mulți ani peste vârsta de pensionare vor putea opta pentru asta, dar, în niciun caz,
NU va reprezenta o obligație rămânerea în activitate până la 70 de ani.
Noua lege prevede că pensia pentru limită de vârstă poate fi acordată persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare.
Vârsta standard de pensionare urmează să fie, potrivit documentului, de
65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se va face prin creşterea vârstelor standard de pensionare - în cazul femeilor, acest lucru se va întâmpla în 2035 (tabelul cu eșalonarea poate fi descărcat de la finalul articolului).
De asemenea, stagiul minim de cotizare contributiv va fi de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv, de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
O măsură similară, care ar fi permis continuarea activității până la 70 de ani, era cuprinsă într-un
proiect de lege declarat neconstituțional în toamnă, dar măsura fusese oricum eliminată la Camera Deputaților. Totuși, în proiect mai rămăsese posibilitatea de menținere în activitate timp de maximum trei ani peste vârsta standard de pensionare.
Comentarii articol (18)