Ambalajul SGR este un ambalaj primar nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizat pentru a face disponibile pe piața națională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase. Reglementarile referitoare la SGR sunt cuprinse în HG 1074/2021.
Ambalajele care intră în calcul în sistemul SGR sunt ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, care au volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Acestea pot proveni de la următoarele categorii de produse: bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase (asa cum sunt definite de Legea 249/2015). Totuși, chiar dacă ambalajul indeplinește condițiile descrise mai sus, dar a conținut agenți chimici (detergenți, solvenți etc), sau lichide cu grad mare de remanență reziduală (lapte, lapte batut, iaurt și altele asemenea), nu va intra sub incidența sistemului retusnare-garanție.
Ambalajele care nu intră în calcul în sistemul SGR sunt următoarele:
- ambalaje secundare sau terțiare;
- ambalaje reutilizabile;
- ambalaje din hârtie sau carton;
- ambalaje cu volume mai mari de 3 l;
- ambalaje pentru alte produse decât cele enumerate mai sus.
Cerințe pentru ambalajele SGR
În plus față de specificitățile menționate, ambalajele SGR trebuie să îndeplinească următoarele cerințe, în caz contrar ele neputând fi returnate în cadrul sistemului SGR:
- să aibă simbolul SGR și codul de bare unic;
- să fie intacte – nestrivite;
- să fie goale;
- să aibă eticheta intactă.
Comentarii articol (0)