Comercianții acordă reduceri de până la 10% pentru plățile cash. Ideea, care a pornit inițial ca o formă de protest, în momentul în care Guvernul a anunțat reducerea plafonului pentru cumpărături cu bani gheață, continuă să fie utilizată de către unele afaceri.
Reprezentanții unui magazin cu mobilă au postat pe rețelele sociale un anunț în care spun că oferă o reducere de 10% la toată gama de mobilier, dacă plata se face cash, în perioada 6-10 noimebrie. Reducerea a fost menținută, chiar dacă nu mai e o formă de protest.
"Da, am susținut când a fost acel proiect de lege cu plățile, o mare parte din oameni n-au fost de acord cu asta și am intrat și noi în rândul firmelor care au susținut plățile cash. Dar, la cantitate mai mare, putem face un discount", spune reprezentanta magazinului de mobilă.
Aceasta a mai spus că reducerea se aplică doar la plata cash. Astfel, la achiziții de 10.000 de lei, se face o reducere de 10%.
Aceeași metodă este utilizată și de o unitate de cazare de pe litoral, care încurajează plata cu cash și oferă o reducere de 2% la rezervări pentru anul 2024.
Cu toate că oamenii preferă să plătească cu cardul, mulți recunosc că în eventualitatea unor reduceri ar scoate bani de la bancomat pentru achiziții. Odată cu plățile cash, și comercianții au de câștigat, scăpând de comisioanele percepute de bancă ce variază între 0.7 și 2%.
Ministerul Mediului a anunţat că a fost desemnat câştigătorul contractului pentru dezvoltarea unui sistem de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor din satelit.
„Ieri, a fost publicat în SICAP raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru realizarea sistemului ce va utiliza imagini satelitare pentru monitorizarea tăierilor din pădurile României. Din acest moment începe termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestaţiilor”, a anunţat miercuri Ministerul Mediului, potrivit News.ro.
Potrivit instituţiei, Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de asocierea RARTEL S.A. (Leader), ESSENSYS SOFTWARE, TERRASIGNA SRL, e-GEOS S.p.A ca ofertă câştigătoare după aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate preţ” şi verificarea documentelor suport aferente.
„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafeţele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluţie sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren şi 4 drone echipate cu camere optice, termice şi senzor LiDAR”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Proiect de peste 37 de milioane de lei
Potrivit acestuia, capacitatea tehnică a ministerului şi a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 staţii de lucru performante, cu răcire pe apă, şi 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei.
„Toate aceste investiţii vor duce România alături de ţările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a explicat ninistrul Mircea Fechet.
Se circulă în condiții de iarnă pe Transalpina, unde ninge şi este depusă zăpadă pe carosabil. Drumarii intervin cu utilaje și material antiderapant. Centrul Infotrafic anunţă că în mai multe judeţe plouă, iar în Cluj, Iaşi şi Vaslui este ceaţă.
Centrul Infotrafic precizează că nu sunt drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile.
Se circulă în condiţii de iarnă (zăpadă pe carosabil de 1-3 cm) pe DN 67C Novaci-Rânca, judeţul Gorj, nefiind impuse restricţii de trafic, potrivit sursei citate. DRDP Craiova a transmis că în zonă se acţionează cu material antiderapant şi două lame.
De asemenea, Centrul Infotrafic anunţă că ceaţa reduce vizibilitatea în trafic sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, pe mai multe drumuri din judeţele Cluj, Iaşi şi Vaslui.
”Sunt semnalate precipitaţii sub formă de ploaie, carosabilul fiind umed, pe mai multe artere rutiere din judeţele Argeş, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, dar şi în mun. Bucureşti. Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 Bucureşti-Piteşti, A2 Bucureşti – Constanţa, A3 Bucureşti – Ploieşti, DN 1 Ploieşti-Braşov şi DN 7 Piteşti-Sibiu, traficul se desfăşoară pe un carosabil umed, în condiţiile unor precipitaţii sub formă de ploaie, vizibilitatea fiind bună”, a mai transmis sursa citată.
Poliţiştii recomandă șoferilor să circule cu multă atenţie, asigurându-se foarte bine înainte de fiecare manevră pe care o efectuează, să mărească distanţa de siguranţă între autovehicule, să evite depăşirile riscante şi să adapteze viteza la condiţiile de trafic, adoptând o conduită preventivă pe tot parcursul traseului.
Comentarii articol (0)