ACCES PREMIUM
De ce premium?
Impozit micro: Depunerea la termen a bilanțurilor devine, din 2024, o condiție de aplicare a regimului
Începând din anul 2024, firmele care vor să aplice impozitul micro trebuie să îndeplinească o condiție suplimentară - aceea de a depune la termenul legal situațiile financiare anuale, acolo unde este cazul. Pentru a aplica regimul în 2024, condiția se consideră îndeplinită dacă bilanțurile restante pe anii anteriori anului 2023 se depun până la 31 martie 2024. Autoritățile spun că în acest fel vor să se asigure că au informații complete pentru derularea analizelor de risc.
Articolul continuă mai jos
Noua condiție pentru aplicarea regimului micro a fost introdusă prin
OUG 115/2023 (art. LIII, pct. 29, 38, 42) și se aplică chiar începând din
2024 (art. LVII). Practic, acolo unde obligația se aplică, nedepunerea situațiilor financiare anuale la termenul legal va însemna trecerea la impozit pe profit.
„În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplinește condiția [de a avea cel puțin un salariat] și/sau nu a depus în termen situațiile financiare anuale pentru exercițiul financiar precedent anului fiscal respectiv, dacă avea această obligație potrivit legii, microîntreprinderea datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită oricare dintre aceste condiții”, scrie în noul act normativ.
Executivul a introdus și o regulă tranzitorie prin care a stabilit că această condiție se consideră îndeplinită dacă
situațiile financiare restante sunt depuse până 31 martie 2024 (cele pentru anii anteriori anului 2023):
„Pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii în anul fiscal 2024, condiția (...) se consideră îndeplinită dacă situațiile financiare anuale sunt depuse până la data de 31 martie 2024 inclusiv.”Astfel, microfirmele vizate trebuie să depună bilanțurile restante pentru anii 2022, 2021, 2020 etc., după caz, până la 31 martie 2024. Situațiile financiare pentru 2023 se depun spre finalul lunii mai 2024, ca de obicei.
Evident, regula depunerii bilanțurilor la termen
se va aplica în mod curent de-acum în colo, nu doar în 2024. Ratarea termenului va însemna obligația de a trece la impozit pe profit.
Conform autorităților, s-a făcut o analiză a situației din 2023 și s-a constatat că multe microîntreprinderi n-au depus bilanțuri, motiv pentru care analizele de risc nu pot fi făcute într-un mod corespunzător.
„Din analiza microîntreprinderilor existente în anul 2023, din pespectiva depunerii situațiilor financiare anuale, s-a constatat faptul că un număr de 280.000 de microîntreprinderi nu au depus aceste situații. În lipsa informațiilor din aceste situații nu se pot efectua analize de risc corespunzătoare. Pentru reducerea acestui risc, considerăm necesară instituirea unei condiții, pentru încadrarea în sistemul fiscal al microîntreprinderilor, referitoare la respectarea termenului de depunere acestor situații, dacă există astfel de obligații legale”, scria în
nota de fundamentare care a însoțit OUG 115/2023 în forma sa de proiect.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)