Începând din 2024, pierderile fiscale din anii anteriori pot fi recuperate numai parțial de către plătitorii de impozit pe profit. Totodată, recuperarea pierderilor trebuie făcută într-o perioadă mai scurtă decât până acum. Schimbările sunt valabile inclusiv pentru grupurile fiscale de plătitori de impozit pe profit.
Schimbările majore la regulile de recuperare a pierderilor fiscale sunt trecute în
OUG 115/2023 (art. LIII, pct. 15, 25, 26), acestea aplicându-se de la
1 ianuarie 2024 (art. LVII). În esență, vorbim de două mari limitări - pierderile se mai pot recupera doar
în limita a 70% din profit, iar acest lucru se poate face într-o perioadă de
cinci ani consecutivi. Până acum, pierderile se puteau recupera fără o asemenea limitare și într-o perioadă de șapte ani consecutivi.
„Pierderile fiscale anuale stabilite prin declarația de impozit pe profit, începând cu anul 2024/anul fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, se recuperează din profiturile impozabile realizate, în limita a 70% inclusiv, în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit”, scrie în noua formă a articolului 31 din Codul fiscal, după modificarea prin OUG.
Guvernul a introdus, totuși, și reguli tranzitorii pentru
pierderile fiscale care vor figura ca nerecuperate la data de 31 decembrie 2023. În acest caz, se aplică, de asemenea, limita de 70%, însă se păstrează perioada de recuperare de șapte ani. Dacă, însă, se vor recupera concomitent pierderi anterioare anului 2024 și pierderi înregistrate începând cu anul 2024, acestea trebuie cumulate pentru încadrarea în procentul maxim de 70% din profit.
„Pierderile fiscale anuale stabilite prin declarația de impozit pe profit, aferente anilor precedenți anului 2024/anului care începe în 2024, rămase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recuperează din profiturile impozabile realizate începând cu anul 2024, în limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada rămasă de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului înregistrării pierderilor respective”, mai scrie în noua formă a articolului 31.
Desigur, Executivul n-a uitat de
grupurile fiscale, astfel că și pentru acestea a stabilit aceleași reguli privind recuperarea pierderilor:
„În perioada aplicării sistemului de consolidare fiscală, rezultatul fiscal consolidat negativ înregistrat de grupul fiscal se recuperează în procent de 70% din rezultatul fiscal consolidat pozitiv al acestuia, potrivit art. 31 (din Codul fiscal - n. red.). Recuperarea rezultatelor fiscale consolidate negative se efectuează în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.”Inițiatorii măsurii au explicat că aceasta a fost introdusă
din necesitatea de a face o consolidare bugetară. Cu alte cuvinte, firmelor li se permite să recupereze mai puțin din pierdere pentru a plăti mai mult impozit la stat. În prezent, dacă tot profitul e compensat cu pierderi anterioare, de exemplu, nu se plătește impozit la stat.
Comentarii articol (0)