După ce mecanismul recuperării pierderilor fiscale a suferit modificări importante, este important de știut care sunt, începând din 2024, regulile actualizate aplicabile plătitorilor de impozit pe profit - atât individual, cât și în cazul grupurilor fiscale.
Ca o regulă generală, ținând cont de prevederile art. LIII alin. 15 din OUG 115/2023, începând cu data de 1 ianuarie 2024, plătitorii de
impozit pe profit din România vor trebui să se conformeze unor reguli mai stricte în ceea ce privește aplicarea
mecanismului de recuperare a pierderilor fiscale.
Astfel, modificările aduse de actul normativ vizează următoarele reguli:
1. Limitarea recuperării pierderilor din profiturile impozabile realizate, în limita a 70% inclusiv. Până la data de 31 decembrie 2023, pierderile fiscale anuale puteau fi recuperate integral din profiturile impozabile obținute în următorii șapte ani. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, recuperarea se limitează la 70% din profiturile impozabile, iar perioada de recuperare scade la cinci ani.
2. Recuperarea pierderilor din profiturile impozabile realizate, în cazul reorganizărilor. Astfel, prevederile legale privind recuperarea pierderilor din profiturile impozabile realizate, în caz de fuziune, divizare sau alte operațiuni similare, rămân relativ neschimbate, dar, începând cu data de 1 ianuarie 2024, se aplică limita de 70% și perioada de cinci ani pentru pierderile înregistrate în anul 2024. De asemenea, un aspect important de reținut este că rămâne neschimbată regula potrivit căreia pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care nu își încetează existența, ca efect al unei operațiuni de desprindere a unei părți din patrimoniul acestora, transferată ca întreg, se recuperează de acești contribuabili și de cei care preiau parțial patrimoniul societății cedente, după caz, proporțional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele menținute de persoana juridică cedentă.
3. Recuperarea pierderilor din profiturile impozabile realizate, în cazul persoanelor juridice străine. Pierderile fiscale anuale, stabilite prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile realizate, în limita a 70% inclusiv, în următorii cinci ani consecutivi, luându-se în considerare numai veniturile şi cheltuielile atribuibile sediului permanent, respectiv veniturile şi cheltuielile atribuibile fiecărui sediu permanent cumulate la nivelul sediului permanent desemnat în România.
4. Recuperarea pierderilor din profiturile impozabile realizate de foștii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor și care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidența dispozițiilor art. 31 alin. 1 din Codul fiscal de la data la care au revenit la sistemul de impozitare pe profit. Până la data de 31 decembrie 2023, acești contribuabili puteau recupera pierderile fiscale pe o perioada de șapte ani, fără limita de 70%.
5. Recuperarea pierderilor din profiturile impozabile realizate, în cazul contribuabililor care se dizolvă cu lichidare. Prevederile legale privind dizolvarea cu lichidare rămân neschimbate, considerându-se un an, perioada de recuperare a pierderilor fiscale, între începerea și închiderea procedurii de lichidare.
6. Cumularea pierderilor din profiturile impozabile realizate pentru aplicarea limitei de 70%. Regimul pierderilor fiscale al grupurilor fiscale. Pierderile fiscale înregistrate de un membru al grupului, înainte de aplicarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit, se recuperează, în conformitate cu prevederile art. 31 din Codul fiscal, de către membrul respectiv, numai din profiturile impozabile ale acestuia. Un aspect important de reținut constă în faptul că, până la data de 31 decembrie 2023, pierderile fiscale înregistrate de un membru al grupului în perioada aplicării sistemului de consolidare fiscală se recuperează din rezultatul fiscal consolidat al grupului. Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în perioada aplicării sistemului de consolidare fiscală, rezultatul fiscal consolidat negativ înregistrat de grupul fiscal se va recupera în procent de 70% din rezultatul fiscal consolidat pozitiv al acestuia, potrivit art. 31 din Codul fiscal. Recuperarea rezultatelor fiscale consolidate negative se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
Comentarii articol (0)