ACCES GRATUIT
Propunere de modificare a legii în acord cu o decizie CCR
Se elimină sintagma "în mediu urban" din prevederile privind amenzile aplicabile pentru petrecerile zgomotoase
Pentru a pune în acord prevederile legale cu o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) apărută în 2022, legislația din domeniul ordinii și liniștii publice se va modifica, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor, astfel încât în lege să scrie că toți cei care organizează petreceri zgomotoase pot fi sancționați, indiferent că ele sunt organizate în mediul urban sau rural. Suplimentar, amenzile pentru tulburarea liniștii publice se vor dubla.
Articolul continuă mai jos
În primul rând,
proiectul de lege de la Senat vizează punerea în acord a prevederilor
Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice cu
Decizia CCR 368/2022.
Mai exact, așa cum scrie în decizia CCR, se elimină sintagma "în mediu urban" din prevederile legate de amenzile aplicabile pentru petrecerile zgomotoase. Decizia CCR se aplică deja, așa că acum se face doar alinierea legislației cu prevederile deciziei CCR.
Astfel, după eliminarea sintagmei amintite, textul legii va stabili că
“organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social” reprezintă o contravenție și poate fi sancționată cu amendă.
Așadar, legea nu va mai condiționa posibilitatea de aplicare a unei amenzi de locul desfășurării petrecerii zgomotoase, adică dispare din textul legii condiția ca petrecerea să se desfășoare în mediul urban.
În plus, proiectul de lege
dublează valoarea tuturor amenzilor stabilite de
Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
De pildă, pentru organizarea de petreceri zgomotoase, amenzile ce vor putea fi aplicate vor ajunge la 6.000 de lei (acum sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei). Pe de altă parte, pentru organizarea, îngăduirea sau participarea la jocuri de noroc - altele decât cele autorizate potrivit legii - de natură să lezeze bunele moravuri se vor putea aplica amenzi de până la 3.000 de lei.
Dacă se organizează jocuri de noroc în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, sancțiunile aplicabile vor fi amenzile de la 2.000 la 6.000 de lei.
De asemenea, dacă se repetă, într-un interval de 72 de ore, o faptă, pe lângă amenzi mai mari, cei ce vor încălca legea riscă și prestarea de activități în folosul comunității.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)