Concret, se stabilește acum faptul că, „în cazul în care hotărârile judecătoreşti de condamnare, precum și informaţiile cu privire la măsurile luate ulterior, referitoare la cetăţenii români care au săvârşit fapte penale în statele terțe (non UE - n. red.), sunt transmise într-o altă limbă decât limba română, Ministerul Justiției, prin structurile de specialitate, ia măsuri pentru traducerea acestora”.
Apoi, se stabilește posibilitatea de obţinere a certificatului de cazier judiciar online numai pentru cetăţenii români ori persoanele juridice cu sediul social în România.
În prezent, legea prevede că, „la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opțiunii în cererea-tip (...), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică”.
Posibilitatea de obținere online a certificatului de cazier judiciar a fost introdusă în februarie 2023.În plus, se precizează că certificatele de cazier judiciar în format electronic beneficiază de prezumția integrității și a corectitudinii originii respectivelor date în condițiile stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și se definesc sigiliul electronic calificat şi semnătura calificată conform prevederilor regulamentului amintit.
Totodată, se reglementează activitatea de amprentare la nivelul Direcției Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative şi la nivelul serviciilor teritoriale de profil, în situația în care, pentru obținerea certificatului de cazier judiciar din alte state, sunt necesare și impresiunile papilare.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)