Prin urmare, site-urile care conțin în scop de vânzare sau de punere la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări vor putea fi închise, potrivit noilor prevederi.
Contravenienți au obligația să pună în executare sancțiunea complementară dispusă de agenții MAI. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, MAI este autorizat să solicite Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), printre altele, următoarele acțiuni:
- blocarea funcționalității unui domeniu „.ro” prin care se face disponibil conținutul ilegal;
- solicitarea furnizorilor de servicii de găzduire să întrerupă stocarea sau transmiterea conținutului ilegal;
- blocarea accesului utilizatorilor din România la conținutul ilegal, în cazul în care eliminarea la sursă nu este posibilă.
Termenele pentru contestarea deciziilor ANCOM sunt de 15 zile pentru furnizorii direct implicați și de 30 de zile pentru alte persoane vătămate de măsurile luate. Interesant este faptul că contestația nu va suspenda executarea deciziei ANCOM, ceea ce înseamnă că măsurile impuse rămân în vigoare pe toată durata procesului.
Noua legislație prevede și amendarea furnizorilor de servicii de găzduire sau a furnizorilor de rețele de comunicații electronice care nu pun în aplicare măsurile dispuse de ANCOM, cu sume între 5.000 și 50.000 de lei. Constatarea și aplicarea acestor sancțiuni se face de către personalul ANCOM.
Merită menționat faptul că o prevedere existentă în vechea formă a legii, conform căreia ”redeschiderea site-urilor prevăzute la alin. (4) sub orice formă constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 300.000 și 600.000 de lei” a fost eliminată din noua formă a acestei norme.
Comentarii articol (2)