Tractoarele agricole sau forestiere cu o viteză maximă constructivă de până la 40 de km/h pot fi conduse de-acum și de șoferii care au categoria B, potrivit unui proiect de ordonanță ce se aplică deja. În plus, șoferii mașinilor mici pot conduce și ansambluri formate dintr-un tractor din categoria celor amintite și una sau două remorci.
În primul rând,
OUG 1/2024, care se aplică din 18 ianuarie, modifică
Codul rutier, prin
introducerea unei noi categorii categorii de vehicule pentru care autoritățile eliberează un permis de conducere.
Mai precis, a apărut
categoria Tr1, în care intră
tractoarele agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este
mai mică sau egală cu 40 de km/h.
Astfel, noua categorie - Tr1 - se alătură categoriei existente deja - Tr -, care include tractoarele agricole sau forestiere, dar fără să stabilească o limită de viteză pentru ele.
Totodată, OUG 1/2024 prevede și că
“permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru vehiculele din categoria Tr1”, adică dă posibilitatea șoferilor de mașini mici să conducă tractoare ce pot atinge cel mult 40 de km/h.
De fapt, acești șoferi pot conduce acum și ansambluri formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule.
Valabilitatea permiselor eliberate pentru vehiculele din categoria Tr1 este aceeași cu a celor emise pentru categoriile A și B, respectiv
10 ani.
Înscrierea în permisul de conducere a echivalării categoriilor B sau Tr cu categoria Tr1 se face
la eliberarea unui nou permis de conducere, dar nu mai devreme de 90 de zile de la data intrării în vigoare a OUG 1/2024, termen care se împlinește în 17 aprilie 2024.
Până atunci însă,
titularii permiselor de conducere categoriile B sau Tr aflate în perioada de valabilitate
pot conduce pe drumurile publice vehiculele din categoria Tr1, precum și ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, până la expirarea valabilității acestora.
În ordonanță se mai subliniază și faptul că
“echivalarea categoriilor B sau Tr cu Tr1 se realizează fără examinarea de către autoritatea competentă”.
Și în versiunea de până la apariția acestor modificări, Codul rutier stabilea că permisele de conducere eliberate pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE sunt valabile și pentru categoria Tr,
în anumite cazuri specifice. De pildă, permisul de conducere pentru categoria B este valabil și pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de
până la 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg.
Această schimbare adusă Codului rutier vine în ajutorul celor exploatează terenuri agricole, care întâmpină dificultăți mari în a găsi persoane autorizate să conducă tractoare. Asta, în contextul în care, din iulie 2023,
conducerea fără permis sau punerea în circulație a unui tractor neînmatriculat sau neînregistrat se poate pedepsi cu închisoarea.
De altfel, în Parlament există un proiect de lege apărut la sfârșit de 2023, prin care se propune ca mai multe categorii de șoferi, inclusiv cei care au categoria B,
să poată conduce tractoare agricole și forestiere. Pentru că legislația rutieră a fost deja modificată în acest sens, cel mai probabil, la proiectul amintit se va renunța.
Comentarii articol (3)