Ordonanța 21/2002 este actul normativ care stabilește obligațiile și răspunderile ce revin autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice, operatorilor economici dar și persoanelor fizice și juridice pentru buna gospodărire a localităților și curățenie pe teritoriul acestora.
În conformitate cu prevederile acestui document, ”asigurarea și păstrarea curățeniei și ordinii pe teritoriul localităților, buna gospodărire a acestora și respectarea normelor de igienă constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, a instituțiilor publice, a operatorilor economici și a altor persoane fizice și juridice”.
Dacă autoritățile sunt obligate sa ia măsuri pentru prevenirea şi combaterea poleiului şi înzăpezirii străzilor, instituțiile publice, firmele și persoanele fizice au obligația să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate sau doar in folosinta și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale.
Neconformarea cetățenilor și a celorlalte entități menționate în norma amintită cu privire la aceste obligații este considerată contravenție și este sancționată cu amendă. Valoarea amenzilor diferă în funcție de localitate, cuantumul acestora fiind stabilit de consiliile locale și de cele județene. În București, spre exemplu, amenda poate ajunge până la 500 de lei, conform Anexei 1 a Hotărârii 120/2002 a Consiliului General al Municipiului București.
În același timp, și Regulamenul-cadru de organizare a serviciului de salubrizare a localităţilor reiterează obligația cetățenilor de a îndepărta zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc.
Totodată, în document se arată că depozitarea zăpezii nu poate fi făcută pe trotuare, în intersecţii, pe spaţii verzi sau virane, autoritățile fiind obligate să colecteze zăpada și gheața colectate în maximum 12 ore de la terminarea activității de deszăpezire.
Comentarii articol (0)