avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... echivalent actual al Legii 1 ceausiste
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

echivalent actual al Legii 1 ceausiste

Buna ziua!
As dori sa aflu daca exista vreo lege care sa stipuleze obligativitatea unui proprietar de a presta personal curatenie in jurul blocului si daca da, cat este cota parte de spatiu verde care revine unui apartament de 80mp.
Stiu ca asociatiile au obligatia de a mentine curatenia in jurul blocului dar asta este foarte general si oricum nu ies toti proprietarii.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 02:40, 11 Aprilie 2009
Cel mai bine ar fi sa verificati statutul asociatiei dvs. sa vedeti daca nu aveti mentionat in acest act tocmai aceste aspecte care va intereseaza
Pt @karpop.
Deci trebuie facuta curatenie. As dori sa cunosc parerea dvs in legatura cu o solutie corecta, atata timp cat proprietarii nu prea au chef de munca voluntara ceausista si nici sa plateasca pe cineva sa o faca.
Copiez din Ordonanta nr.21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale

CAP.III Sectiunea a 2-a Obligaţiile cetăţenilor
Art. 10. - În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe cetăţenilor le revin următoarele obligaţii:
a) întreţinerea şi curăţenia locuinţelor pe care le deţin în proprietate sau cu chirie, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi împrejmuirilor acestora;
b) curăţarea faţadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;
c) finalizarea construcţiilor începute, pe baza autorizaţiilor eliberate de primari, în condiţiile şi în termenele stabilite de acestea;
d) repararea şi întreţinerea instalaţiilor aferente imobilelor;
e) menţinerea curăţeniei pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porţiunea din dreptul gospodăriei şi a locurilor de parcare pe care le folosesc;
f) îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri;
g) păstrarea curăţeniei pe arterele de circulaţie, în pieţe, târguri şi oboare, în parcuri, locuri de joacă pentru copii şi în alte locuri publice;
h) respectarea măsurilor stabilite de consiliile locale şi judeţene pentru asigurarea igienei publice şi a curăţeniei în localităţi;
i) depozitarea reziduurilor menajere şi a gunoaielor numai în locurile special amenajate de autorităţile administraţiei publice locale;
j) curăţarea mijloacelor de transport la intrarea acestora pe drumurile publice.
Art. 11. - Asociaţiile de proprietari pot prelua, potrivit prevederilor legale, unele dintre obligaţiile ce revin cetăţenilor, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe, şi să răspundă pentru realizarea acestora în faţa autorităţilor administraţiei publice locale.
CAPITOLUL IV Alte dispoziţii
Art. 12. - (1) Consiliile locale pot stabili ca unele dintre obiectivele vizând buna gospodărire, întreţinere, curăţenie şi înfrumuseţare a localităţilor să fie realizate, integral sau parţial, prin contribuţia directă a cetăţenilor.
(2) Obiectivele prevăzute la alin. (1) se stabilesc de consiliile locale, prin hotărâre adoptată cu votul a cel puţin două treimi din numărul consilierilor în funcţie, şi ele pot consta în:
a) amenajarea şi repararea de străzi şi trotuare;
b) săparea şi amenajarea şanţurilor şi rigolelor;
c) realizarea de podeţe;
d) curăţarea cursurilor de apă, a lacurilor şi bălţilor, precum şi a malurilor acestora;
e) amenajarea de locuri speciale pentru depozitarea reziduurilor menajere şi a gunoaielor;
f) curăţarea şi amenajarea locurilor virane;
g) curăţenia în parcuri, amenajarea de alei, inclusiv confecţionarea şi instalarea de bănci.
Art. 13. - Obiectivele stabilite de consiliile locale potrivit art. 12 se supun aprobării locuitorilor prin referendum local, organizat în condiţiile legii, împreună cu modalităţile de efectuare a contribuţiei cetăţenilor şi cu întinderea acesteia.
(...)
Art. 18. - (1) Detalierea obligaţiilor şi responsabilităţilor concrete care revin instituţiilor publice, agenţilor economici, celorlalte persoane juridice, precum şi cetăţenilor, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe, se face prin hotărâri ale consiliului local, la propunerea primarului.
(2) Hotărârile vor fi adoptate în termen de cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.

Poate ca s-a modificat intre timp dar, in mare parte, dispozitiile nu s-au schimbat si exista – sigur – hotarari locale cu privire la curatenie, intretinere etc.

Asociatiile mari de proprietari platesc, de regula, pe cate cineva care sa curete zona si sa mentina curatenia.
totusi ...
spatiul din jurul blocului (cel de dupa trotuarul de linga bloc), inclusiv parcarile (indiferent ca au fost amenajate demult sau au fost luate legal din spatiul verde si pt care se plateste acesteia taxa de parcare) apartine ADP conform legislatiei in vigoare. nu ar trebui ca aceasta activitate sa fie atribuita proprietarului, adik primariei prin ADP ? ca doar primariile au decis (cel putin la nivel de bucuresti) inlocuirea gardurilor confectionate de blocuri, pe vremea de dinainte de '89, cu altele tipizate din plasa, mult mai slabe calitativ si mai inestetice decit cele vechi ?
Cred ca asa ar trebui, dle felix34, dar cum sa ne impotrivim la toate ordonantele date de guvernele numite si post-decembriste cand, cel mai adesea, vecinii nu se inteleg intre ei?
Sunt atat de multe ordonante incat de unele cred ca au uitat si guvernantii care au lucrat la ele…:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masuri impotriva celor care arunca mizerii pe geam narciisa narciisa Buna seara, Intampin o problema cu doi locatari din bloc.In fiecare zi arunca mancare pe geam pt pisicile din fata blocului (gaturi de pui, oase, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, care este articolul de lege care obliga proprietarul ... doru.nicolae61@gmail.com doru.nicolae61@gmail.com Buna ziua, care este articolul de lege care obliga proprietarul sa isi ingradeasca terenul si care este consecinta in cazul in care terenul nu este imprejmuit? ... (vezi toată discuția)
Vecini fara bun simt sau invidiosi! Vcr08 Vcr08 Buna ziua! Deci nu stiu ce sa fac in situatia asta desi nu e prima data! Vecinii de sus nu stiu care dar toate tigarile le arunca jos. Tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)