Cu cat mai exotica este tara de provenienta a unei companii offshore, cu atat cresc sansele ca, dupa intrarea in UE, aceasta sa devina tinta unei supravegheri severe din partea autoritatilor.
In Romania, activeaza in prezent cateva mii de firme inregistrate in tari catalogate drept paradisuri fiscale sau cvasi-paradisuri fiscale. si in fiecare luna li se adauga altele si altele, soldul capitalului social subscris de acest tip de companii fiind, la sfarsitul lunii iulie, de aproape doua miliarde de dolari. “Primim solicitari de la oameni de afaceri seriosi, care vor doar sa-si optimizeze planificarea financiara, dar se intampla sa ne contacteze si personaje care ne spun direct ca vor sa scoata niste bani din Romania fara a plati taxe. Pe acestia din urma ii refuzam politicos”, povesteste Bogdan Minoiu, directorul general al Direct Tradepoint, companie care se ocupa, printre altele, si de infiintarea si administrarea de societati offshore.
Intr-adevar, timp de mai mult de un deceniu, asupra unor astfel de companii au planat suspiciuni ca sunt paravane pentru afaceri nu tocmai curate. Erau preferate, desigur, jurisdictiile cat mai exotice, unde firmele se infiinteaza imediat (de exemplu, intr-o ora, in Aguilla), platesc taxe minime, se bucura de confidentialitate totala. Se pare ca aderarea va schimba, cel putin teoretic, lucrurile. Cum oficialii de la Bruxelles nu se prea dau in vant dupa companii offshore, sunt mari sanse ca, dupa 1 ianuarie, sa demareze actiuni de control si supraveghere stricta a firmelor de acest gen prezente in Romania, mai ales a celor ce vin din locurile favorite ale celor ce practica evaziunea fiscala sau spalarea de bani.
Comentarii articol (0)