As dori sa infiintez un off-shore intr-un "paradis fiscal, si se pare ca exista companii in Romania care se ocupa de asa ceva (infiintare companie, deschidere conturi bancare, etc). Cu unele tari de acest fel exista tratat de dubla impunere (gen Cipru), cu altele nu (gen BVI sau Belize). Intrebarea mea este cum poate statul roman (ANAF, etc) sa identifice veniturile mele (care sunt proprietarul unei companii off-shore) si sa le impoziteze in cazul ca nu exista acel tratat. Mie mi se pare imposibil ...
ptr offshore din jurisidictii cu care statul roman nu are tratat de evitare a dublei impuneri, impozitul de 16% se retine la sursa, adica la platitorul din Romania.
Va recomand sa infiintati firma in Cipru, cu mentiunea ca nu este offshore deoarece Cipru este memebru al UE. este cea mai buna optiune atit ptr dvs cit si ptr platitor - sunt foarte putini cei care platesc in offshore-uri exotice tocmai ptr ca raspunderea platii impozitelor le revine, sub sanctiunea de penalizari si dobinzi de intirziere.
Multumesc de raspuns ... dar nu inteleg. Adica firma din Romania, care plateste o anumita factura la un off-shore este responsabila sa plateasca impozit pentru ce a platit acelui off-shore??!? Este lege in acest sens?
trebuie sa alegi OBLIGATORIU o jurisdictie cu care Romania are deja incheiat un acord privind evitarea dublei impuneri. Recomand Delaware U.S.A, stabila, sigura , exista inca din 1974 un acord functional pt evitarea dublei-impuneri, in anumite conditii nu ai formalitati fiscale sau de raportare de indeplinit. Firma te costa in jur de 5-6 sute de euro, si anual mai dai vreo 400 de dolari taxe de functionare