Legea 87/2024 a apărut joi în Monitorul Oficial și intră în vigoare după 30 de zile de la apariție, adică în data de 11 mai 2024. Aceasta vine cu o modificare importantă la cadrul legal al biletelor de valoare referitoare la formatul cardurilor.
„Angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanții salariaților, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora și valoarea lor, acolo unde este cazul, precum și unitatea emitentă și modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual. La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unității emitente și emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”, este modificarea adusă de noul act normativ la alineatul 1 al articolului 10 din Legea biletelor de valoare (nr. 165/2018). O modificare corespunzătoare e prevăzută și pentru OUG 8/2009 (vouchere de vacanță).
La acest moment, toți angajații primesc cardurile de bilete de valoare în format fizic, neavând posibilitatea să primească doar cardul virtual. Odată cu această lege nouă, angajatorii și salariații vor putea să convină și asupra acordării cardurilor exclusiv în format virtual (similar situației pe care o întâlnim deja în cazul cardurilor bancare), putând oricând să ceară și emiterea cardului în format fizic.
Din februarie 2022 se aplică utilizarea exclusivă a cardurilor de bilete de valoare, tichetele de hârtie dispărând, astfel, din uz. Inițiatorii noii legi arătau că deși prin modificarea legislației în acest sens s-a dorit digitalizarea integrală a sistemului biletelor de valoare, nu s-a prevăzut expres și că se pot acorda doar carduri virtuale, dacă se optează pentru asta, iar în normele de aplicare ale Legii biletelor de valoare sunt menționate doar cardurile fizice.
Ca atare, spuneau inițiatorii, era necesară completarea legislației primare pentru menționarea expresă și a suportului electronic virtual, nu doar a celui material. Cardul virtual e reglementat în România prin Regulamentul Băncii Naționale a României 3/2018, însă nu și în legătură cu biletele de valoare.
„De asemenea, reglementarea opțiunii de emitere a biletelor de valoare și pe suport electronic virtual va avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător prin: reducerea producției de plastic (carduri fizice); reducerea resurselor utilizate în transportul pentru livrarea cardurilor fizice; reducerea gazului cu efect de seră (...); economisirea semnificativă în etapele de fabricare și distribuție, deoarece se produce și se trimite beneficiarului un card virtual”, scriau inițiatorii, arătând că reducerea emiterilor de carduri fizice trebuie privită și în contextul deficitului actual de semiconductori (cipuri).
Comentarii articol (0)