Guvernul a dat joi undă verde unei noi ordonanțe care modifică mai multe acte normative privind regimul străinilor în România. Publicată vineri, ordonanța actualizează dispozițiile conținute de legislația privind regimul străinilor în România, în materie de acordare/prelungire a valabilității vizelor, în acord cu Decizia (UE) 2024/210, actualizează definiția „șederii ilegale”, în acord cu dispozițiile Codului frontierelor Schengen și prevede și măsuri privind controlul migrației ilegale în contextul contingentului de lucrători străini.
OUG nr. 25/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor şi al frontierei a apărut vineri în Monitorul Oficial și stabilește o serie de măsuri necesare transpunerii Deciziei (UE) 2024/210 privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria și în România, ca urmare a eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime, începând cu 31 martie 2024.
Printre altele, unul dintre actele vizate prin acest proiect adoptat joi este OUG nr. 194/2002. Guvernul a stabilit că pe durata şederii în România străinii sunt obligaţi să declare la formaţiunea teritorială a Oficiului Român pentru Imigrări, care le-a acordat dreptul de şedere, orice modificare intervenită în legătură cu angajarea sa în muncă, în cel mult trei zile, în loc de zece zile, cum prevede acum OUG nr. 194/2002. Același termen redus se va aplica și entităților-gazdă, în privința situațiilor de suspendare sau încetare a raporturilor cu străinul, a decis Guvernul: „Entitățile-gazdă sunt obligate să informeze formațiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări cu privire la încetarea sau suspendarea raportului juridic cu străinul, în termen de 3 zile lucrătoare de la data producerii evenimentului”.
În ceea ce privește prelungirea dreptului de ședere temporară în scop de muncă, Guvernul vine să mai modifice odată textul art. 56 din OUG 194, stabilind că contractul încheiat în maximum 15 zile lucrătoare de la intrarea pe teritoriul țării / de la obținerea noului aviz de angajare.
„Străinilor intrați în România în scopul încadrării în muncă li se prelungește dreptul de ședere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, încheiat în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea pe teritoriul României sau după caz de la obținerea noului aviz de angajare, înregistrat în registrul general de evidență a salariaților, din care rezultă că salariul este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificați, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puțin câștigul salarial mediu brut”, prevede OUG 25 în privința OUG nr. 194/2002. Prevederile referitoare la termenul de încheiere a contractului individual de muncă nu se aplică în cazul în care neîncheierea contractului individual de muncă se datorează culpei angajatorului. Aceste noutăți sunt dublate, vedem mai jos, de modificări aduse și pe textul OG 25/2014.
O modificare importantă, de asemenea, este în cazul acordării CNP-ului: „Fiecărui străin pentru care au fost eliberate avize de angajare ori de detașare, căruia i s-a prelungit dreptul de ședere temporară sau căruia i s-a acordat dreptul de ședere pe termen lung, i se atribuie de către Inspectoratul General pentru Imigrări un cod numeric personal, care se înscrie în permisul de ședere sau în avizul de angajare ori de detașare, după caz”.
Mai departe, Guvernul a adoptat modificări și în ceea ce privește OG nr. 25/2014. S-a stabilit expres, de pildă, că angajatorul are obligația de a încheia contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă. Angajatorii care nu vor respecta acest termen vor fi amendați cu sume între 5.000 și 10.000 de lei. Desigur, fapta nu constituie contravenție dacă neîncheierea contractului individual de muncă se datorează culpei străinului. Amenda va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, adică pe 21 aprilie.
De asemenea, Guvernul a impus o nouă condiție pentru obținerea avizului de angajare pentru lucrătorii permanenţi: angajatorul trebuie să fi desfășurat efectiv activitate în domeniul de activitate pentru care solicită avizul de angajare de minimum un an. În cazul străinilor titulari ai vizelor de lungă ședere în scop de angajare în muncă valabile, avizul de angajare pentru lucrătorii permanenți se eliberează o singură dată, a mai stabilit Guvernul.
Comentarii articol (0)