Politicile naționale care au rezultat au înclinat curba emisiilor, însă per total tendința rămâne ascendentă, pentru că se decarbonizează în special țările occidentale.
Anul trecut, emisiile globale de dioxid de carbon au fost cu peste 7% mai mari decât în 2015, conform The Washinghton Post.
China a contribuit cu cea mai mare parte a acestei creșteri – peste 90% din avansul la nivel mondial.
China emite acum mai mult dioxid de carbon decât toate economiile avansate la un loc
În timp ce în occident cuvintele ”verde” și ”decarbonizare” străbat economiile, China a marșat în ultimii ani pe producția de energie pe bază de cărbune, ajungând să emită gaze cu efect de seră mai mult decât o fac SUA, UE și India la un loc. Chiar și în cazul că și India a întregistrat o creștere importantă.
La nivelul anului 2022, gazele cu efect de seră emise proveneau, în mare parte din: China – circa 34%, SUA – circa 14,5%, India – circa 7%, UE – circa 7%, Rusia – circa 5%.
S-au înregistrat diminuări ale emisiilor în alte părți, în special în rândul națiunilor mai bogate, care dispun de tehnologii energetice curate mai dezvoltate.
Statele Unite și Uniunea Europeană și-au redus emisiile combinate de gaze cu efect de seră cu aproximativ 6% în 9 ni – aproximativ 606 milioane de tone.
UE, campioană la reduceri. Cu costuri de competitivitate mari
Emisiile nete de gaze cu efect de seră (GES) din UE, inclusiv cele provenite din aviația internațională în UE-27, au scăzut cu 30% între 1990 și 2021.
La nivelul anului 2022, UE era responsabilă de circa 7% din emisiile de gaze cu efect de seră globale.
Cu costuri mari pentru competitivitatea industriei europene, aflate într-un declin alarmant în raport cu economiile Chinei și ale SUA și cu sacrificarea poziției pe anumite piețe industriale.
În pofida crizei energetice care a provocat o creștere a emisiilor din producția de energie, estimările preliminare pentru 2022 (an la care se ra indică o nouă reducere de 1,9% de la an la an, conform Agenției Europene de Mediu (AEM).
Proiecțiile actuale ale statelor membre sugerează că, până în 2030, se va atinge o reducere de 48% a emisiilor nete față de nivelurile din 1990. Deși acest lucru indică o ambiție sporită față de cele 41% preconizate anul trecut, rămâne o diferență de șapte puncte procentuale față de obiectivul stabilit pentru 2030.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)