„MF anunță că de la 29 iulie 2024 se dă startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG 300/2024, pentru stimularea dezvoltării regionale prin investiţii ale căror costuri eligibile depășesc 50 milioane lei. Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Cererile de acord pentru finanțare, însoțite de documentele justificative, se vor putea depune online, până la data de 9 septembrie 2024. Înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare se realizează în sesiuni anuale anunțate cu minimum 60 de zile lucrătoare înainte, durata fiecărei sesiuni fiind de 30 de zile lucrătoare. Acordurile de finanțare se vor emite până la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025-2032”, este explicat în comunicatul recent al MF, iar cererile se depun online aici.
Marcel Boloș, Ministrul finanțelor, a subliniat că noua schemă de ajutor de stat este gândită pentru a sprijini antreprenorii care vizează investiții de anvergură și care au potențialul de a genera un impact semnificativ în economie. Se pune accentul pe revitalizarea și integrarea tehnologiilor sustenabile în industriile tradiționale, cu scopul de a le crește competitivitatea și de a contribui la eficiența și durabilitatea lanțurilor de producție.
Mai precis, sunt eligibile investiţiile care se realizează în unul dintre sectoarele:
- Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor;
- Fabricarea băuturilor;
- Prelucrarea lemnului;
- Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie;
- Fabricarea substanțelor și a produselor chimice;
- Fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice;
- Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
- Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații;
- Fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice;
- Fabricarea echipamentelor electrice;
- Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor;
- Fabricarea altor mijloace de transport;
- Fabricarea de mobilă;
- Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile;
- Alte industrii.
Investițiile eligibile trebuie să fie investiții inițiale, cu o valoare a costurilor eligibile de minimum 50 milioane lei, fără TVA, și să demonstreze viabilitatea economică pe termen lung. De asemenea, trebuie să genereze un efect multiplicator în economie și să respecte condiția referitoare la efectul stimulativ.
Întreprinderile interesate sunt încurajate de MF să studieze cu atenție ghidul solicitantului, pentru a se asigura că îndeplinesc toate condițiile necesare. MF a promis asistență și sprijin pentru pregătirea documentației necesare.
Procesul de selecție este structurat în mai multe etape, cu un sistem de punctaj care va determina ordinea de prioritate a cererilor de finanțare.
Comentarii articol (0)