Alarmă pe deficitul de competențe: e o problemă mai mare decât cel de forță de muncă. Motivele
În timp ce deficitul de forță de muncă rămâne scăzut în comparație cu alte state membre, cel de competențe este în creștere, observă analiza publicată de Comisia Europeană, care avertizează că acest deficit riscă să fie amplificat de scăderea populației active (o diminuare estimată la 23,7% până în 2050), de participarea scăzută pe piața forței de muncă, de emigrație, declinul demografic, precum și de ineficiența din sistemul de educație și formare profesională.
Aproape 80% din angajatori raportează dificultăți în ocuparea posturilor vacante, conform celui mai recent studiu privind perspectivele de angajare realizat de Manpower Group.
În pofida faptului că posturile vacante disponibile par a fi ocupate, există o provocare în găsirea de lucrători ce dețin setul de competențe adecvat, ceea ce indică deficitul de competențe și neconcordanțe între calificări și cererea de pe piața muncii.
Un alt aspect ce afectează ocuparea este nivelul de educație al populației (15 – 64 de ani), care este mai scăzut decât în alte state membre, mai constată Raportul:
În 2022, doar 17,1% din populație deținea o calificare de învățământ terțiar (față de 30,2% în UE).
Industria prelucrătoare, transporturile și TIC au fost în 2022 sectoarele cu cele mai mari deficite de forță de muncă , în termeni absoluți.
Previziunile Cedefop privind competențele pentru România din 2023 indică o creștere a deficitului de forță de muncă pe competențele adecvate până în 2035.
România și-ar putea crește ocuparea dacă activează grupurile cu prezență slabă pe piața muncii
Femeile, tinerii, persoanele slab calificate, persoanele cu dizabilități și romii sunt subreprezentați în cadrul pe piața muncii.
Deși situația de pe piața forței de muncă s-a îmbunătățit, rămân provocări importante, iar îmbunătățirea rezultatelor pe piața muncii pentru grupurile subreprezentate ar contribui în mod consistent la atingerea obiectivului național de ocupare a forței de muncă de 74,7 % până în 2030, menționează Raportul.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)