Tabloul – configurat în tabelul de mai jos – arată atât semnele revenirii de după criza provocată de Covid și războiul Rusiei din Ucraina, cât și prejudiciile pe stabilitatea prețurilor produse de această criză.
Inflația anuală a scăzut în martie, în UE la 2,6% iar în zona euro la 2,4%. România a înregistrat însă, a 4-a lună la rând, cea mai mare inflație din UE, de 6,7%.
Comisia Europeană a estimat în prognoza de primăvara că inflația în UE se va modera mai repede decât se anticipa anterior, în timp ce perspectivele pentru o redresare economică vor rămâne intacte.
Eurozona revine pe creștere, trasă în sus de statele sudice. Germania și Franța – la limita stagnării
Se preconizează că economia zonei euro va reveni reveni pe creștere în 2024, deoarece un avans mai rapid în țările din sudul Europei va compensa stagnarea economiei germane, se arată prognoza de primăvară a Comisiei Europene.
Comisia a estimat că zona euro va crește cu 0,8% în acest an, valoare neschimbată față de prognoza de iarnă, față de doar 0,4% anul trecut. Pentru anul viitor, Comisia se așteaptă la o accelerare de 1,4%.
Cea mai mare economie din zona euro, Germania, va fi aproape de stagnare în 2024, după ce a trecut printr-o ușoară recesiune anul trecut, iar economia franceză va avea de asemenea o creștere modestă în acest an.
Pe ansamblu, creșterea zonei euro va fi alimentată de performanțele mai bune a economiilor de la perifierie. Portugalia va crește cu 1,7%, Spania cu 2,1% și Grecia cu 2,2%, conform ultimelor prognoze.
„În vreme ce expansiunea economiilor din sudul UE depășește în continuare creșterea din nordul și vestul Europei, convergența economică în cadrul UE va progresa mai mult”, a mai spus Comisia.
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Economia UE s-a întărit considerabil în primul trimestru, ceea ce indică faptul că am trecut de un hop după un 2023 foarte dificil. Ne eșteptăm la o accelerare treptată a avansului economic în 2024 și 2025, deoarece consumul privat este încurajat de scăderea inflației, recuperarea puterii de cumpărare și creșterea continuă a ocupării forței de muncă”, a adăugat el.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)