Operatorii depozitelor de deșeuri vor fi obligați să măsoare permanent poluanții din aer, datele colectate fiind puse în timp real la dispoziția publicului și a agenţiei judeţene pentru protecţia mediului, după cum stabilește un proiect legislativ adoptat marți la Senat. Apoi, printr-un alt proiect ce a primit tot marți aprobarea senatorilor, regulile sancționării impactului poluării asupra mediului ori asupra vieții se modifică, astfel încât și modificarea calității aerului să fie luată în calcul la aplicarea pedepselor.
Primul dintre proiectele legislative prin care se urmărește creșterea calității aerului vizează modificarea
Ordonanței Guvernului nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor.
Proiectul de față se află la începutul parcursului legislativ, respectiv a trecut marți de votul senatorilor.
Mai precis, se introduce obligaţia pentru operatorii depozitelor de deșeuri de a asigura
măsurarea continuă a poluanţilor în aerul înconjurător şi de a transmite şi raporta, în timp real, prin intermediul mijloacelor electronice accesibile publicului larg, rezultatele înregistrate.
De asemenea, ei vor avea obligația de a transmite şi raporta datele privind măsurarea continuă a poluanţilor în aerul înconjurător, în timp real, și către agenţia judeţeană pentru protecţia mediului.
Punctele de măsurare a poluanţilor în aerul înconjurător vor fi cuprinse într-un proiect tehnic al depozitului, prin care se propun zone unde pot fi ele amplasate. În orice caz, ele vor trebui să se afle în perimetrul depozitului, pe direcţia dominantă a vântului. Amplasamentul final, precum şi poluanţii măsuraţi vor fi stabiliţi de agenţia judeţeană pentru protecţia mediului care emite acordul de mediu.
Operatorul depozitului va fi obligat, totodată, să stocheze şi să publice, prin intermediul mijloacelor electronice accesibile publicului larg, datele privind poluanţii în aerul înconjurător în punctele de măsurare amintite pentru cel puţin 90 de zile.
Pe lângă amendă de până la 80.000 de lei, operatorul depozitului de deșeuri care nu măsoară continuu poluanţii în aerul înconjurător va putea fi sancționat şi cu suspendarea desfăşurării activităţii până la restabilirea conformităţii cu cerinţele legale.
În plus, un
alt proiect legislativ aprobat la Senat vizează tot creșterea calității aerului din țara noastră. Concret, acesta vizează completarea unui articol din
OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, pentru a
“include aerul printre elementele de mediu a căror poluare atrage incidenţa infracţiunii”, după cum apare în motivarea măsurii.
Astfel, calitatea aerului va fi luată în calcul, alături de cea a apei, solului sau subsolului, la stabilirea impactului unor acțiuni asupra mediului sau asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor, aceste acțiuni putând fi sancționate acum cu
închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.
Vorbim aici despre acțiuni de tipul comercializării, abandonării sau neasigurării încărcăturii deșeurilor pe durata și pe parcursul tranzitării teritoriului României, eliminării, deținerii, păstrării deșeurilor în afara spațiilor autorizate, abandonării, aruncării și/ sau ascunderii deșeurilor, îngropării deșeurilor, dar, în special, este vorba despre
incendierea oricărui tip de deșeu și/ sau substanță ori obiect.
Legislația din domeniu a suferit
mai multe modificări la început de 2023, acum OUG 92/2021 stabilind că incendierea oricărui tip de deșeu și/ sau substanță sau obiect ori îngroparea deșeurilor pot fi pedepsite cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă, atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată.
Atenție! Pentru a se putea aplica, fiecare dintre cele două proiecte trebuie să primească aprobarea Camerei Deputaților, să fie promulgat de președinele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)