Condițiile detaliate privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului în vederea practicării pescuitului recreativ în habitatele acvatice naturale, precum și modul de eliberare a permiselor de pescuit recreativ și valabilitatea acestora trebuie stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, însă și legea conține unele reguli.
Mai precis, în lege e prevăzut faptul că pescuitul recreativ se poate practica:
- în apele curgătoare și stătătoare din zona montană - cu o singură undiță cu maximum două cârlige sau cu o lansetă;
- în apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, în Rezervația Biosferei „Delta Dunării“ - cu maximum trei undițe sau patru lansete cu cel mult două cârlige fiecare sau o țaparină cu maximum 10 cârlige fiecare. Pescuitul speciilor răpitoare cu lanseta este permis și cu momeli artificiale prevăzute cu până la trei ancorete;
- în apele teritoriale ale Mării Negre - cu maximum două undițe, două lansete sau o țaparină cu maximum 10 cârlige;
- în apele de munte, pescuitul salmonidelor este permis numai cu momeli artificiale.
O altă regulă stabilește că, în apele de munte cu salmonide, deținătorii unui permis de pescuit recreativ pot reține, în total, cel mult 10 exemplare pe zi.
Pescuitul recreativ este posibil în toate habitatele acvatice naturale, în conformitate cu prevederile noii legi, inclusiv pe zonele concesionate pentru exercitarea pescuitului în scop comercial. De aceea, concesionarul dreptului de pescuit comercial este obligat să nu obstrucționeze practicarea pescuitului recreativ pe o distanță minimă de 20 de metri de la mal.
Pentru nerespectarea regulilor privind pescuitul recreativ, Legea 176/2024 stabilește o serie de sancțiuni. De pildă, pescuitul salmonidelor cu momeli naturale sau pescuitul recreativ pe cursul unei ape curgătoare în zona de 500 de metri în aval de baraj pot fi sancționate cu amenzi de până la 4.000 de lei. În plus, pentru comercializarea capturilor provenite din pescuitul recreativ sau în scop științific se pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.
Mai multe detalii despre sancțiunile pe care le riscă cei ce nu respectă noua legislație a pescuitului pot fi găsite în acest material.
Comentarii articol (4)