Proiectul de Ordin a fost elaborat cu scopul de a propune amendarea anexei la Ordinul ministrului justiției nr. 2550/C/2006 privind aprobarea onorariilor minimale și maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătorești, în urma unor propuneri formulate de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, din care reiese necesitatea actualizării onorariilor pentru activitatea prestată de aceștia.
În expunerea de motive înaintată Ministerului Justiției s-a semnalat că tarifele onorariilor minimale pentru serviciile prestate de executorii judecătorești nu au mai fost actualizate de 18 ani, fapt neconform realităților economice și sociale actuale, având în vedere atât rata inflației, cât și creșterea nivelului de salarizare.
Dat fiind că nu s-au mai făcut modificări semnificative în privința reglementării activității executorilor judecătorești încă din 2006, odată cu aprobarea Ordinului 2550/C/2006, referatul anexat proiectului aduce în atenția Ministrului Justiției și faptul că ”obligațiile de natură profesională și administrativă date în sarcina executorilor judecătorești au crescut și s-au diversificat în sensul creșterii gradului de complexitate”.
Comparând valoarea onorariilor minimale și maximale actuale cu cele propuse în proiectul de ordin, putem sesiza să s-au sugerat majorări semnificative pentru mai multe dintre activitățile prestate de executorii judecătorești.
Astfel, în ceea ce privește notificarea și comunicarea actelor de procedură, noul proiect propune creșterea onorariilor minimale de la 20 la 50 de lei și a celor maximale de la 400 la 600 de lei.
Au fost propuse modificări și în privința unor activități încadrate la executări directe. De exemplu, pentru evacuări se propune majorarea onorariilor minimale de la 150 de lei la 250 de lei, iar a celor maximale de la 2.200 lei la 3.000 lei (pentru debitor persoană fizică), respectiv de la 5.200 lei la 6.700 (pentru debitor persoană juridică). Totodată, în ceea ce privește desființarea de lucrări sau construcții, propunerea de ordin prevede o creștere de la 150 la 250 lei pentru onorariile minimale și respectiv de la 2.200 la 2.860 pentru cele maximale (pentru debitor persoană fizică).
Și pentru sechestrul asigurator, sechestrul judiciar și pentru poprirea asiguratorie s-a propus o creștere a onorariilor minimale de la 100 la 200 lei, precum și o creștere a celor maximale de la 1.200 la 1.560 (pentru debitor persoană fizică) și de la 2.200 la 2.860 (pentru debitor persoană juridică).
Atenție! Proiectul de ordin NU produce momentan efecte. Acesta trebuie semnat și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.