„Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti supune atenţiei Ministerului Justiţiei necesitatea amendării normelor referitoare la onorariile minimale şi maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătoreşti, în ceea ce priveşte regimul fiscal aplicabil onorariilor menţionate, în vederea asigurării unui tratament fiscal egal tuturor executorilor judecătoreşti, propunere formulată ca urmare a numărului semnificativ de informări primite din partea membrilor profesiei cu privire la aplicarea neunitară a dispoziţiilor legale menţionate, dispoziţii care nu prevăd dacă la stabilirea onorariului în limitele prevăzute de textele mai sus citate se ia sau nu se ia în calcul cuantumul taxei pe valoare adăugată”, scrie în referatul de aprobare a proiectului de ordin care se află acum în dezbatere la Ministerul Justiției.
Așadar, pentru similitudinea cu alte profesii liberale unde sunt reglementate limite de onorarii, în proiect se propune stabilirea expresă a faptului că TVA-ul nu intră în calcul atunci când avem în vedere limitele din Ordinul MJ nr. 2550/2006 privind aprobarea onorariilor minimale și maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătorești. Ordinul va fi completat cu prevederea următoare: „Onorariile prevăzute în anexa la prezentul ordin nu includ taxa pe valoarea adăugată. La onorariile menţionate se adaugă taxa pe valoarea adăugată, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor legale în vigoare”.
Tabelul din anexa ordinului, care cuprinde onorariile minimale și maximale, a fost modificat ultima oară în 2012.
Bine de știut că cei care au venituri sub minimul brut pe economie și care nu au posibilitatea să-și acopere datoriile cu bunurile pe care le au trebuie să știe că au posibilitatea să obțină înjumătățirea onorariilor percepute la executarea silită.
Util: Iată care sunt onorariile minime și maxime pe care le poate cere executorul
Atenție! Proiectul de ordin trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial pentru ca modificarea să intre în vigoare.
Comentarii articol (0)