Tarifele pe care le pot cere executorii de la datornici trebuie să se încadreze între niște limite minime și maxime stabilite de Ordinul ministrului justiției nr. 2550/2006. Apoi, cei care au venituri sub minimul brut pe economie și care nu au posibilitatea să-și acopere datoriile cu bunurile pe care le au trebuie să știe că au posibilitatea să obțină înjumătățirea onorariilor percepute la executarea silită, așa cum explicam aici.
În cazul unor abuzuri, care, din păcate, nu reprezintă tocmai o excepție în practică, trebuie să știm că avem posibilitatea să obținem reducerea onorariilor executorilor. Datornicul executat are de achitat la final o sumă drept cheltuieli de executare, în care intră și onorariul executorului, iar dacă cel executat consideră că tariful aplicat este prea mare pe grila din ordin, atunci poate să ceară micșorarea lui în instanță.
"Debitorul e ținut să suporte cheltuielile de executare stabilite sau, după caz, efectuate după înregistrarea cererii de executare și până la data realizării obligației stabilite în titlul executoriu, chiar dacă el a executat-o de bunăvoie. Cu toate acestea, în cazul în care debitorul, somat să își îndeplinească obligația, a executat-o de îndată sau în termenul acordat de lege, el nu va fi ținut să suporte decât cheltuielile pentru actele de executare efectiv îndeplinite, precum și onorariul executorului judecătoresc și, dacă este cazul, al avocatului creditorului, proporțional cu activitatea depusa de aceștia", ne-a spus avocatul Adrian Cuculis pe această temă.
Din experiența sa, avocatul ne spune că executorii tind să nu respecte prea mult grila de onorarii oferită prin actul normativ amintit mai sus. Atâta timp cât vorbim de un minim și un maxim, e normal ca pentru fiecare tip de executare să existe o apreciere obiectivă (ideal) în privința onorariului, iar nu toate onorariile să tindă spre maxim.
Dar dacă totuși onorariul se încadrează în grilă, se poate obține reducerea lui? Avocatul ne-a spus că da, pe calea contestației la executare, unde un judecător va aprecia onorariul. Cu atât mai mult, firește, dacă depășește grila, onorariul poate fi redus tot pe calea contestației la executare.
"De asemenea, onorariul executorului este anulat total sau parțial atunci când debitorul executat silit face contestație la executare, iar instanța anulează parțial sau total executarea silită", a completat Adrian Cuculis.
De altfel, spune avocatul, atât timp cât instanțele, în baza prevederilor din Codul de procedură civilă, reduc cheltuielile de judecată și reduc de multe ori onorariul avocatului, de ce nu s-ar putea face același lucru și în cazul onorariului executorului judecătoresc? Avocatul ne-a oferit un exemplu recent în care onorariul executorului, stabilit inițial la puțin peste 9.600 de lei, a fost redus la jumătate din această valoare.
Așa cum ne indică avocatul, exemplele de reducere a onorariului executorului sunt destule în practică. De pildă, în această contestație la executare, judecătorii au decis să reducă substanțial onorariile: "Reduce cuantumul onorariilor executorului judecătoresc (...) de la suma de 2.400 de lei inclusiv TVA reprezentând onorariu executor judecătoresc pentru punere în posesie la suma de 1.700 lei, inclusiv TVA", scrie în hotărârea Judecătoriei Hârlau. Un alt exemplu găsiți aici, unde nu doar că s-a redus un onorariu, dar a fost și anulată o sumă aplicată de biroul de executare.
Comentarii articol (1)