Cât de mult se poate opri dintr-un salariu în contul executărilor
Executorul poate să urmărească maximum o treime din salariul net, dar pot exista mai multe tipuri de datorii neachitate (credite neachitate, pensie de întreținere pentru copil etc.) pentru care se face poprire și atunci limita se extinde la maximum jumătate din salariu. Dacă venitul în sine e foarte mic, executorul poate să rețină doar ce depășește jumătate din salariul minim net pe economie. Soluția unui avocat pentru situațiile în care se ajunge, din eroare, la executarea dincolo de limitele legale, este contestația la executare, dar specialistul recomandă contactarea cât mai rapidă a executorului judecătoresc pentru a remedia problema.
Veniturile ce nu pot fi executate silit, dar se întâmplă să fie, câteodată
Din neglijență (nu a datornicului, desigur), se ajunge la instituirea unor popriri pe sume de bani ce reprezintă alocațiile copiilor, pensii de întreținere, diurne și altele asemenea, pentru că toate intră adesea în același cont. Alocațiile pentru copii și pensiile de întreținere sunt indemnizații speciale și nu pot fi urmărite de executorul judecătoresc pentru niciun fel de datorii, nici măcar parțial. Aceeași regulă se aplică și pentru ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, ajutoare în caz de deces, bursele de studii date de stat ori diurnele. Aceeași soluție pentru a remedia aceste încălcări ale legii: contestația la executare.
Executarea fără somație
De regulă, somația e absolut necesară. Există însă și cazuri în care se poate „sări” peste somarea debitorului. Spre exemplu, dacă există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire, să își ascundă ori să își distrugă bunurile de executat. Dar acestea sunt cazuri de maximă excepție și trebuie tratate ca atare.
Contestația la executare silită
Deosebit de importantă pentru cel executat silit, contestația la executare este mijlocul prin care poate bara sau încerca remedierea unor nereguli la executare. Potrivit legislației civile, dacă se admite contestația în procedura civilă, se poate obține fie îndreptarea/anularea actului de executare contestat, fie anularea/încetarea cu totul a executării, fie anularea/lămurirea titlului executoriu - în funcție de ce s-a urmărit de către contestatar. Termenul în care trebuie făcută este de 15 zile de la data când contestatarul a luat cunoștință de actul de executare pe care-l contestă (termenul poate curge și din alt moment, celelalte situații fiind punctate aici). Potrivit Codului de procedură civilă, contestația la executare se face la instanța de executare, adică: judecătoria în a cărei circumscripție se află domiciliul/sediul debitorului. Se poate cere și suspendarea executării, dar este necesară în multe cazuri plata unei cauțiuni (a unei sume de bani ce funcționează ca o garanție).
Cine plătește, de fapt, cheltuielile cu executarea silită
Cheltuielile pentru deschiderea procedurii de executare se suportă de cel care cere executarea, desigur, adică de creditor. Executorul nu se pune în mișcare fără să primească niciun ban. Într-un final, tot de la debitor, adică de la cel executat, se recuperează cheltuielile ce țin de procedura executării și de onorariul executorului. Ghinionul creditorului este ca datornicul să nu aibă nimic care să poată fi executat și atunci nu va avea cum să-și recupereze nici banii avansați pentru executare, darămite datoria în sine.
Putem reduce cumva onorariul executorului?
Atunci când ni se pare că onorariul stabilit de executorul judecătoresc este mult prea mare, avem posibilitatea să-l contestăm în instanță. Onorariul executorului judecătoresc face parte din cheltuielile de executare și are limite minime și maxime, stabilite de legea executorilor. Dacă onorariul este excesiv, poate fi contestat la instanța de executare și cerută reducerea sa, în 15 zile de la emiterea încheierii judecătorești prin care s-a stabilit onorariul excesiv.
Vrei să împrumuți bani unei rude/unui prieten? Ia asta în calcul înainte
Cei care împrumută bani cunoscuților, mai ales când vorbim de sume semnificative, neglijează o chestiune foarte importantă: în ipoteza, chiar dacă inițial greu de imaginat, în care cunoștința nu mai înapoiază banii, cum se mai poate dovedi că a avut loc un împrumut între părți, pentru a recurge la acțiuni în justiție. Pentru sume frumușele de bani, avocații recomandă întotdeauna să se facă un înscris între părți - un banal contract sub semnătură privată, dar care va fi extrem de util apoi. Un avocat ne-a povestit în acest material ce alte înscrisuri mai pot servi drept dovadă pentru recuperarea banilor apoi.
Ce ar trebui să știi dacă cel pe care l-ai împrumutat nu-ți mai înapoiază banii
Am tranșat deja faptul că e extrem de important să se facă între părți un act chiar și sub semnătură privată, atunci când vorbim de un împrumut semnificativ de bani. Aici, un avocat ne explica faptul că pentru sumele de sub 10.000 de lei se poate face o cerere de valoare redusă, la judecătorie, iar pentru sumele peste acest prag se face o cerere de chemare în judecată normală, eventual o ordonanță de plată, după caz. Dacă totuși vorbim de sume care trec de 200.000 de lei, cererile le îndreptăm la tribunale, nu la judecătorii. Oricum ar fi, fără instanța de judecată nu se poate rezolva, legal, nimic.
De reținut: perimarea executării, o situație care ne scapă uneori de executări
Există soluții legislative care ne pot scăpa de unele efecte ale executării silite, iar perimarea este unul dintre acestea. În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă șase luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept. Datornicul poate să se adreseze instanței de executare și să ceară acesteia, cu ajutorul unui apărător, să se constate acest lucru.
Ai un SRL și te temi că averea personală îți va putea fi executată pentru datoriile firmei?
Atunci când asociatul unic al unei societăți cu răspundere limitată (SRL) este și administratorul acesteia, își ia asupra sa toate obligațiile prevăzute de lege pentru această calitate, a căror nerespectare poate avea consecințe grave pentru patrimoniul lor. Adesea, creditorii unui SRL sunt literalmente trași pe sfoară de asociații care profită tocmai de esența SRL-ului, răspunderea limitată la banii și bunurile societății. E suficient să se găsească nereguli și ilegalități în gestionarea SRL-ului pentru ca asociatul unic-administrator să riște răspundere cu propria sa avere, atunci când patrimoniul societății nu e suficient pentru creditorii societății.
Executarea bunurilor personale ale PFA-ului
Și la forma de organizare a persoanei fizice autorizate (PFA) există un inconvenient: titularul PFA răspunde pentru obligațiile asumate în exploatarea întreprinderii economice cu bunurile din patrimoniul de afectațiune al PFA-ului, dar dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanțelor, pot fi urmărite și celelalte bunuri ale debitorului.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.
Comentarii articol (2)