Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriGuvernul nu a avut tăria de a-și susține proiectul de modificare a legislației feroviare, pe care l-a retras după ce în presă au apărut luări de poziție referitoare la limitarea accesului bolnavilor contagioși în trenuri. În mod destul de stânjenitor, nici presa și nici Executivul nu au remarcat că motivul gâlcevii există, mot a mot, și în reglementarea aflată în vigoare în momentul de față.
Articolul continuă mai jos
Ministerul Transporturilor a stârnit controverse recent, prin publicarea unui proiect de ordonanță de guvern, care viza modificarea regulilor de transport feroviar. Propunerea, lansată în dezbatere publică pe 25 iulie, dar retrasă ulterior din cauza presiunii publice, a trezit indignarea unor colegi de presă, din cauza unor prevederi referitoare la transportul persoanelor cu boli contagioase.
Textul sugera interzicerea accesului în tren și în stații pentru persoanele care, din motive medicale, ar putea pune în pericol sănătatea celorlalți călători. Nota de fundamentare justifica această măsură invocând faptul că pacienții contagioși ar trebui transportați cu ambulanțe, nu cu trenul.
Indignarea în cauză ar fi fost mai moderată, poate, dacă cei care o exersau ar fi avut curiozitatea de a citi prevederile aflate în vigoare în momentul de față, singura diferență notabilă între cele două abordări fiind aceea că noua variantă propusă de Guvern nu mai prevedea posibilitatea ca un bolnav contagios să poată rezerva un întreg compartiment de tren.
Astfel, la capitolul din Regulamentul privind transportul pe căile ferate referitor la admiterea la transport, textul aflat în vigoare în momentul de față prevede că ”în tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate (...) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie”.
Textul propus în proiectul de ordonanță stipula că ”în tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate (...) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie”.
Citește mai mult despre fake news, presa, publicatii presa online, proiect de act normativ
Comentarii articol (0)