ACCES GRATUIT
Deșertul din Oltenia tinde să-și dubleze suprafața, dunele avansează cu 0,5 km pe an. Cum să ne salvăm suprafața agricolă a țării
Iulie 2024, luna record de căldură ca număr de zile consecutive – temperatură și secetă – readuce în atenție întinsele zone din România aflate în plină deșertificare.
Articolul continuă mai jos
Dincolo de generalitățile vehiculate în spațiul public – de la administrație și până la activiștii de pe rețelele sociale – stau cifrele. Să construim, mai întâi, un tablou din aceste cifre:
- Terenurile nisipoase pe care nu se mai poate face agricultură tradițională pentru România au ajuns la 400.000 de hectare.
- Alte 800.000 de hectare sunt în pericol de a deveni deșert într-un deceniu.
- Alte 11,2 milioane de hectare sunt în pericol să-și scadă umiditate din sol până în 2050.
- Deșertul Olteniei s-a născut dintr-o veche albie a Dunării, care anual avansează spre centrul țării: de la 15 kilometri de albia fluviului, la 30 de km în ultimele 3 decenii, iar ritmul de avansare riscă să fie și mai mare.
- Deșertul (terenul nisipos) înaintează cu 0,5 km pe an
- Avansul nisipului până la 50 de kilometri de Dunăre poate fi oprit doar prin împăduriri.
Terenurile nisipoase din sudul țării nu sunt un fenomen nou, cel puțin așa susțin specialiștii români. Natura și oamenii, prin politicile administrative și economice aplicate, au dus la creșterea vitezei cu care nisipul ocupă tot mai mult teren.
Citiți articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)