Legea nr. 26/2024 reglementează acordarea ordinului de protecție pentru toate cazurile de violență care se consideră că pot pune în pericol viața, libertatea și integritatea fizică și psihică a unei persoane.
Conform noii legi, actele de violență condamnabile și care pot face obiectul solicitării unui ordin de protecție includ: loviri fizice, violența sexuală, amenințările care produc stări de temere, urmărirea repetitivă a unei persoane, apelurile telefonice/alte forme de comunicare la distanță care produc teamă, hărțuirea online, constrângerea/intimidarea unei persoane de a nu sesiza organele de urmărire penală, utilizarea abuzivă a informațiilor și comunicațiilor pentru a umili și reduce victima la tăcere, încercarea de a constrânge o persoană să își retragă declarațiile sau să prezinte declarații mincinoase, precum și orice alte forme de violență fizică sau psihică.
Ordinele de protecție pentru cazuri de violență precum cele enumerate mai sus pot fi de două feluri: provizorii și de lungă durată.
Ordinul de protecție provizoriu
Ordinul provizoriu se poate emite pe loc, de către polițist, dacă în urma evaluării unei situații reiese că există riscul săvârșirii unui act de violență care poate pune în pericol viața, libertatea, integritatea fizică și psihică a victimei. Constatarea riscului de către polițiști se va face în baza completării unui formular de evaluare, care va indica o serie de concluzii ce vor ajuta polițiștii să estimeze riscul la care victima este expusă.
Totuși, dacă în urma completării formularului nu sunt întrunite condițiile pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu, polițistul are obligația de a informa victima cu privire la posibilitatea ca aceasta să facă o cerere scrisă pentru obținerea unui astfel de ordin, cerere pe care tot polițistul o va pune la dispoziția victimei. După înaintarea cererii, polițistul va emite ordinul provizoriu pe loc, acesta având o valabilitate nu mai mare de cinci zile.
Printre măsurile luate în baza ordinului de protecție provizoriu, se numără:
- evacuarea temporară a agresorului din locuința comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
- obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
- interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima;
- obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.
Încălcarea măsurilor de protecție prevăzute de ordinul de protecție constituie infracțiune.
Ordinul de protecție de lungă durată
Ordinul de protecție de lungă durată poate fi solicitat în instanță, de către persoana a cărei viață, libertate, integritate fizică sau psihică sunt puse în pericol. Instanța poate emite un ordin de protecție în scopul înlăturării stării de pericol, prin care să dispună una sau mai multe dintre măsurile aplicabile și în cazul ordinului de protecție provizoriu, enumerate mai sus.
Printre altele, instanța poate dispune măsuri de control suplimentare, precum
- obligarea agresorului de a se prezenta periodic la secția de poliție competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecție;
- verificări periodice și/sau spontane privind locul în care se află agresorul;
- obligarea agresorului de a da informații organului de poliție cu privire la noua locuință, în cazul în care prin ordin s-a dispus evacuarea lui din locuința comună.
Durata ordinul de protecție este stabilită în instanță, de către judecător, însă nu poate depăși 12 luni (un an).
Mai mult, judecata se va realiza în regim de urgență, iar în cazuri de urgență deosebită, ”instanța poate emite ordinul de protecție și fără citarea părților, chiar și în aceeași zi, pronunțându-se pe baza cererii și a actelor depuse, fără concluziile părților”.
Încălcarea de către agresor a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordin constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani.
Odată emis, ordinul de protecție este executoriu, iar respectarea dispozițiilor acestuia este obligatorie atât pentru agresor, cât și pentru victimă.
După ce a expirat, victima poate solicita un nou ordin de protecție, dacă riscul de violență persistă.
Legea privind ordinul de protecție a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare începând cu data de 31 august.
Comentarii articol (0)