În Legea 156/2023 este prevăzută înființarea Observatorului național al copilului, care reprezintă, de fapt, ansamblul activităților desfășurate cu mijloace informatice pentru înregistrarea de către autoritățile administrației publice locale a copiilor aflați în situație de risc de separare de familie.
Metodologia propusă stabilește etapele care stau la baza procedurii de identificare a copiilor aflaţi în risc de separare de familie, care pot fi înregistrați în Observatorul național al copilului, respectiv:
- întocmirea unei liste a potențialelor familii din localitate care se pot afla într-o situaţie de vulnerabilitate și care au copii în întreținere pe baza anumitor informații;
- completarea fişei de observaţie pentru copiii aflaţi într-una dintre familiile care se regăsesc în listă;
- deplasarea asistentului social sau, după caz, a tehnicianului în asistenţă socială la domiciliul gospodăriei din care face parte familia în vederea înregistrării copilului sau, după caz, a copiilor în Observator;
- identificarea realizată într-un cadru normativ unitar, ce asigură utilizarea acelorași principii și criterii de identificare a familiilor aflate în situaţii de risc de separare de copii, la nivelul comunității.
- care primesc beneficii de asistenţă socială şi de servicii sociale aflate în evidenţa serviciului public de asistență socială;
- în care părintele unic susţinător sau ambii părinți sunt plecaţi la muncă în străinătate şi au notificat serviciul public de asistență socială în baza prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului;
- care au în întreţinere copii şi care au avut sau au unul sau mai mulți copii în sistemul de protecţie specială;
- care au în îngrijire copii cu cerinţe educaţionale speciale;
- care au în îngrijire copii şi care au în componenţă persoane adulte cu dizabilități, încadrate în grad de handicap, care le pot afecta semnificativ calitatea vieții şi participarea la viaţa socială.
În cazul în care nu sunt respectate obligațiile de completare a fișei de observație sau de înregistrare a cazurilor în Observator, personalul de asistență socială va risca amenzi de până la 5.000 de lei.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de HG trebuie adoptat la nivelul Executivului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)