Propunerea legislativă înregistrată la Senat vizează completarea Legii nr.53/2003 privind Codul Muncii, astfel încât în Revisal să se regăsească, pe lângă documentele obligatorii necesare raportului de muncă, și documentele care să ateste studiile absolvite de către angajat, începând cu ultima formă de învățământ obligatoriu, adică liceul. În acest sens, acestea s-ar putea regăsi în Revisal sub forma: ”liceu + facultate (licență) + master”; ”liceu + facultate + master +doctorat” etc.
Practic, propunerea legislativă urmărește completarea art. 34 din Codul Muncii pentru a avea următorul cuprins:
”Registrul general de evidență a salariaților se completează și se transmite inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării și cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaților, data angajării, funcția/ocupația conform specificației Clasificării ocupațiilor din România sau altor acte normative, nivelul și specialitatea formelor de studiu absolvite începând cu ultima formă de învățământ obligatoriu, tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile și cuantumul acestora, perioada și cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detașării și data încetării contractului individual de muncă”.
În esență, utilitatea unei astfel de inițiative legislative este motivată, în expunerea care însoțește propunerea, prin faptul că ar asigura o imagine completă și mult mai nuanțată asupra competențelor și calificărilor forței de muncă din România. Semnatarii proiectului consideră că introducerea studiilor absolvite în Revisal este ”crucială pentru o gestionare eficientă și conformă a resurselor umane”.
Totodată, se face referire și la utilitatea inițiativei în raport cu alte autorități și chiar cu Institutul Național de Statistică (INS), acesta din urmă putând utiliza datele din Revisal pentru a elabora statistici privind realitățile de pe piața muncii, nivelul de educație al forței de muncă, precum și alte aspecte relevante pentru realizarea unor politici publice care să răspundă nevoilor pieței muncii din România. Mai mult, propunerea ar putea veni în sprijinul monitorizării tendințelor în educație, indică inițiatorul.
Cu toate acestea, este nevoie să reamintim faptul că începând cu finalul anului 2024, actualul registru general de evidență a salariaților va fi înlocuit de REGES-Online, un sistem informatic prin care Inspecția Muncii, în contextul PNRR, își propune îmbunătățirea și eficientizarea monitorizării relațiilor de muncă, precum și digitalizarea activității de evidență a salariaților, punând la dispoziția cetățenilor, angajaților și angajatorilor un cadru tehnologic care să le ofere servicii digitale de înaltă calitate și care să răspundă cu promptitudine nevoilor acestora.
Cu alte cuvinte, proiectul de lege vine într-un moment în care o reformă a Revisal-ului este deja pe masa deciziilor, urmând a fi adoptată cel târziu la finele anului 2024.
Atenție! Proiectul de lege nu produce momentan efecte. Pentru a se aplica, trebuie să fie dezbătut și supus la vot în cele două camere ale Parlamentului, semnat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.