Astfel, se introduce obligația de a stoca energia electrică produsă din surse regenerabile cu ajutorul unei instalații cu baterii.
Pentru asta, statul va da mai mulți bani celor interesați. Mai exact, finanțarea de la stat crește de la 20.000 de lei, cât stabilea înainte ghidul de finanțare a programului, la 30.000 de lei. În același timp însă, contribuția proprie a beneficiarului crește de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.
Cele două sisteme, și anume, cel de producere a energiei electrice (panourile fotovoltaice) și cel de stocare a acesteia (sistemul de baterii), nu pot fi achiziționate separat.
Potrivit ordinului, “AFM acordă finanțare pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice care cuprinde, obligatoriu, și o instalație de stocare a energiei electrice produse din energie regenerabilă”.
Pentru că documentul apărut recent stabilește introducerea în rândul cheltuielilor eligibile în cadrul programului a sistemului de stocare a energiei electrice, lista acestora va conține:
- cheltuielile cu achiziția sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
- cheltuielile cu achiziția instalației de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile cu putere minimă instalată de 5 kWh, ce va fi instalată împreună cu panourile fotovoltaice;
- cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate din fonduri proprii, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
- cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemelor/ instalațiilor de mai sus;
- TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
„Achiziționarea bateriilor pentru un sistem fotovoltaic este esențială pentru stocarea energiei generate de panouri în timpul zilei, permițând utilizarea acesteia pe timpul nopții sau în condiții meteorologice nefavorabile. Aceste baterii cresc autonomia și independența energetică a utilizatorului față de rețeaua electrică, asigurând continuitatea furnizării energiei chiar și în cazul unor pene de curent. De asemenea, bateriile permit o gestionare mai eficientă a consumului de energie, folosind energia stocată în momentele de vârf și reducând necesitatea achiziționării de energie suplimentară la prețuri mai mari”, potrivit motivării schimbărilor.
După cum a anunțat AFM recent, "demarează sesiunea de finanţare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, începând cu data de 27 septembrie 2024, ora 10:00 şi până la data de 08 octombrie 2024, câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni".
Comentarii articol (7)