Recenta Ordonanță de Guvern 44/2024 aduce o serie de modificări în domeniul sănătății, unele dintre aceste schimbări fiind cele legate de organizarea și desfășurarea rezidențiatului medical în România.
Conform documentului, una dintre cele mai importante noutăți este posibilitatea organizării concursului de rezidențiat pe subdomenii, începând cu trimestrul IV al anului 2026. Această măsură va permite o mai bună specializare a viitorilor medici și o mai bună corelare între oferta de locuri și preferințele candidaților.
Astfel, începând cu concursul național de rezidențiat din trimestrul IV al anului 2026, pentru domeniul medicină concursul se poate organiza pentru următoarele subdomenii:
- subdomeniul specialități medicale;
- subdomeniul specialități chirurgicale;
- subdomeniul specialități paraclinice și de laborator;
- subdomeniul anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență.
În plus, ordonanța prevede ca, cel puțin cu șase luni înaintea examenului, tematica și bibliografia pentru fiecare domeniu sau subdomeniu de concurs să fie făcute publice.
Ordonanța menține condițiile de organizare a concursului de rezidențiat, în sensul că Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, cu tematică și bibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației.
În plus, concursul național de rezidențiat ”concursul național prevăzut la alin. (1) se poate desfășura și la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătății și instituțiile de învățământ superior de medicină și farmacie acreditate care organizează programe de pregătire în rezidențiat”.
O altă noutate este aceea că rezidenții vor avea mai multă flexibilitate în ceea ce privește formarea profesională, având posibilitatea de a urma, în paralel cu programul de rezidențiat, și alte forme de învățământ postuniversitar medical de specialitate. Condițiile de participare la aceste programe vor fi stabilite prin ordin ulterior al ministrului sănătății.
Măsura stabilește și faptul că examenul de specialist suferă, la rândul său, anumite modificări. Astfel, proba scrisă va include subiecte unice la nivel național, iar probele practice vor fi organizate de către universități.
O altă noutate importantă este posibilitatea schimbării specialității rezidenților, cu obligația îndeplinirii anumitor condiții. Astfel, rezidenții pe loc vor putea solicita schimbarea specialității alese prin concurs o singură dată, cu condiția să fi efectuat mai puțin de jumătate din durata totală de pregătire în respectiva specialitate.
Schimbarea va fi posibilă doar dacă punctajul obținut la concursul de rezidențiat este cel puțin egal cu cel mai mic punctaj de la specialitatea dorită în centrul universitar respectiv. De asemenea, este necesar avizul instituției de învățământ superior și al unui coordonator acreditat.
Indiferent de anul de pregătire, rezidenții pe loc vor putea solicita schimbarea specialității în medicină de familie. Pentru a se prezenta la examenul de medic specialist în medicină de familie, rezidenții vor trebui să parcurgă integral curriculumul de pregătire aferent acestei specialități.
În plus, medicii specialiști vor putea urma o pregătire pentru a obține cea de-a doua specialitate prin înscrierea la un program dedicat. Condițiile de desfășurare a acestui program vor fi stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
Odată cu prima sesiune a anului 2026, documentul stabilește că examenul de specializare va avea un format unificat la nivel național. Subiectele vor fi elaborate de o comisie națională, iar probele practice vor fi organizate de către universități, sub supravegherea colegiilor profesionale.
Nu în ultimul rând, o altă schimbare prevede ca, din semestrul I al anului 2026, proba scrisă a examenului pentru obținerea titlului de medic, medic stomatolog sau farmacist specialist să fie standardizată la nivel național, cu subiecte identice pentru toți candidații din aceeași specialitate.
Aceste subiecte vor fi elaborate de o comisie națională constituită din coordonatori de rezidențiat din toate centrele universitare. Pentru anumite specialități, precum anestezie și terapie intensivă, examenul va fi organizat conform unor metodologii specifice, aprobate prin ordin al ministrului sănătății.
Comentarii articol (0)