În acest context, este bine de știut că facilitatea acoperă chiar și grupurile de plătitori de impozit pe profit și plătitorii de IMCA, așa cum reiese din dispozițiile ordonanței: „În cazul grupului fiscal, bonificația se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă. (...) Prevederile prezentului articol se aplică și în cazul în care la sfârșitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024 contribuabilii datorează impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (...).”
Bonificația se acordă dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
- contribuabilul are depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal;
- sunt stinse integral și la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/ impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/ anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;
- nu se înregistrează nicio altă obligație fiscală/bugetară restantă la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/ anului fiscal modificat care începe în anul 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului al patrulea al anului fiscal 2024.
Grupurile de impozit pe profit (ce permit compensarea profiturilor cu pierderile) există la noi din 2022, însă interesul pentru înființarea lor este în scădere, așa cum reiese din statisticile Fiscului (parțial din cauza IMCA). Referitor la IMCA, acesta a fost introdus din 2024 - plătitorii de impozit pe profit care au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în anul precedent datorează IMCA, ce are o cotă de 1%, dacă în mod normal ar datora un impozit mai mic decât acest prag minim.
Notă: Bonificația de 3% pentru bun-platnici urmează să fie pusă în aplicare prin ordin al Ministerului Finanțelor. Informații mai multe despre facilitate pot fi urmărite în secțiunea noastră de aici.
Comentarii articol (0)