"Aderarea Romaniei la UE este perceputa in general pozitiv de catre intreprinzatori", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIMMR), vineri, in deschiderea lucrarilor simpozionului "IMM-urile si integrarea europeana".
Discutiile la care au participat reprezentanti ai mediului de afaceri financiar bancar si ai puterii executive s-au purtat pe marginea unui sondaj realizat de CNIMMR pe aceasta tema.
40,19 la suta din IMM-uri considera ca aderarea la UE reprezinta o oportunitate majora pentru activitatile ce le desfasoara. 26,84 la suta din firme percep aderarea ca pe o amenintare majora, iar 32,97 la suta din intreprinzatori considera ca integrarea nu va avea nici-o influenta semnificativa asupra firmelor lor. Un accent deosebit in dezbateri au fost puse pe influenta activitatii IMM-urilor pe piata unica europeana. O serie de investitori au apreciat ca aceasta piata unica va fi benefica pentru activitatea firmelor, altii considera ca cu acest prilej se va imbunatati legislatia, furnizorii vor fi mai buni si mai ieftini iar IMM-urile vor avea un acces mai bun la tehnologiile noi procedurile de achizitii publice vor fi mai corecte si se va inregistra o cooperare mai buna in domeniul inovarii.
Toti vorbitorii au fost de acord ca integrarea Romaniei in UE va avea atat consecinte pozitive cat si negative. Important este ca oportunitatile generate de integrare sa fie bine valorificate astfel incat impactul amenintarilor sa fie diminuat. Aceasta depinde insa de cat de bine sunt pregatiti intreprinzatorii si mediul de afaceri pentru a face fata schimbarilor ce vor apare la 1 ianuarie 2007. In acest sens au fost formulate o serie de prioritati referitoare atat la mediul de afaceri pe ansamblu cat si la domeniul IMM-urilor in special.
Printre prioritatile generale au fost mentionate: elaborarea strategiei economiei romanesti sectorial si regional in perioada 2007-2013, asigurarea unui mediu de afaceri si a unui cadru legal transparent, stabil si predictibil, stimularea initiativei private si a investitiilor concomitent cu consolidarea liberei concurente, imbunatatirea relatiilor dintre autoritatile publice ti intreprinzatori, reducerea para-fiscalitatii, eliminarea taxelor pe profitul reinvestit, imbunatatirea cadrului legal privind parteneriatul public privat in vederea accesarii cat mai bine a fondurilor structurale si de coeziune.
Comentarii articol (0)