Principala noutate a modului în care este organizat anul acesta examenul de bacalaureat este adusă de prevederea conform căreia un elev poate solicita să își vadă lucrarea înainte de a depune contestație împotriva notei primite. Astfel, conform Ordinului ME 6481/2024 ”candidatul poate solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională de Bacalaureat”.
Singura condiție impusă elevilor minori pentru a putea vedea lucrarea este legată de obligativitatea de a fi însoțit obligatoriu de un părinte sau de un reprezentant legal.
Calendarul examenului național de bacalaureat pentru anul 2025 este structurat în două sesiuni principale: sesiunea iunie și sesiunea iulie-august. Cu toate acestea, evaluarea competențelor lingvistice (probe orale) și a celor digitale se va desfășura în perioada 27 ianuarie - 7 februarie, într-o nou introdusă etapă de evaluare de iarnă.
Înscrierile pentru sesiunea din iunie 2025 încep încă din acest an, în perioada 16 - 20 decembrie, pentru candidații care vor susține probele orale în lunile ianuarie și februarie, pentru anumite probe lingvistice și digitale.
Probele scrise, care evaluează cunoștințele la limba română, profil și specializare, precum și la limba maternă, se desfășoară în luna iunie. Rezultatele sunt afișate la finalul lunii, iar candidații au la dispoziție o perioadă pentru a depune contestații.
Sesiunea iulie-august 2025 este destinată, în principal, candidaților care nu au promovat la prima sesiune sau celor care au avut corigențe.
Este important de menționat că, atât pentru sesiunea iunie, cât și pentru cea iulie-august, există un set de probe orale care evaluează competențele lingvistice de comunicare în limba română, limba maternă și o limbă de circulație internațională, precum și competențele digitale. Aceste probe se susțin la începutul fiecărei sesiuni.
Rezultatele examenului vor fi comunicate anonimizat, utilizându-se coduri individuale. Candidații vor putea depune contestații, iar nota finală acordată în urma soluționării acestora nu va mai putea fi modificată.
Bacalaureatul de anul viitor este a treia ediție în care este aplicată digitalizarea procesului de evaluare. Astfel, activitățile din cadrul examenului se vor desfășura utilizând o platformă online dedicată.
Ordinul stabilește, de asemenea, reguli stricte pentru desfășurarea examenului. Candidații nu vor avea voie să introducă în sălile de examen obiecte care ar putea fi folosite pentru copiat (manuale, notițe, telefoane mobile, căști etc.). Încălcarea acestei reguli va fi considerată tentativă de fraudă și va duce la eliminarea din examen.
Foarte important, candidații eliminați nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat.
Ca de obicei, pentru a familiariza elevii cu condițiile de examen și a simula procesul de organizare, Ministerul Educației va organiza simulări ale probelor scrise ale bacalaureatului, în perioada 24 - 27 martie 2025.
Comentarii articol (0)