__________
ACTUALIZARE (01.10.2024): Regulile referitoare la eșalonări au fost ajustate ușor prin OUG 112/2024.
__________
Noua amnistie fiscală, care a fost stabilită prin OUG 107/2024 (în vigoare din 6 septembrie 2024), constă, mai precis, în anularea accesoriilor (în esență, dobânzi și penalități) cu condiția plății principalului (obligațiile bugetare restante la 31 august 2024) până la 25 noiembrie 2024.
Dincolo de obligațiile fiscale vizate în mod expres de mecanism, Executivul a precizat și că unele obligații sunt excluse, printre care se numără cele pentru care există în derulare eșalonări la plată. Totuși, dacă în cazul obligațiilor bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată la 31 august 2024 se pierde valabilitatea înlesnirilor până la 25 noiembrie 2024, obligațiile respective devin eligibile pentru amnistie.
„Nu sunt considerate obligații de plată restante la data de 31 august 2024 inclusiv: a) obligațiile bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv; b) obligațiile de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii la data de 31 august 2024 inclusiv. Sunt considerate restante la data de 31 august 2024 inclusiv și obligațiile de plată care, la această dată, se află în oricare dintre situațiile prevăzute (...), iar ulterior acestei date, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, înlesnirea la plată își pierde valabilitatea sau, după caz, încetează suspendarea executării actului administrativ fiscal”, scrie în ordonanță.
De asemenea, există o „portiță” și pentru cei care la data de 6 septembrie 2024 beneficiază de eșalonări, și pentru cei care obțin eșalonări între 6 septembrie și 25 noiembrie 2024. Acești datornici pot beneficia de anularea accesoriilor dacă eșalonările sunt finalizate până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.
„Debitorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 (...), precum și cei care obțin eșalonarea în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și data de 25 noiembrie 2024 inclusiv pot beneficia, în baza cererii de anulare a dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor, depuse până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, de anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor dacă eșalonarea la plată se finalizează până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024. În acest caz, accesoriile incluse în ratele de eșalonare cu termene de plată după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, achitate odată cu plata ratei de eșalonare, se restituie potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 (...)”, prevede actul normativ.
Dacă ne referim la cei care au în eșalonări numai accesorii, anularea acestora se face fără a le mai achita, mai dispune OUG 107/2024: „În situația în care eșalonarea la plată aflată în derulare cuprinde numai obligații de plată accesorii, debitorii pot beneficia de anularea accesoriilor rămase de plată din înlesnirea la plată acordată fără a le mai achita, urmând ca, în baza cererii de anulare a accesoriilor, organul fiscal să emită decizia de anulare a accesoriilor, precum și decizia de finalizare a eșalonării la plată.”
Notă: Amnistia fiscală urmează să fie pusă în aplicare prin ordin al Ministerului Finanțelor. Informații mai multe despre mecanism pot fi urmărite în secțiunea noastră de aici.