ACCES PREMIUM
De ce premium?
De ce spune Guvernul că NU este posibilă „plata” taxelor salariale cu sumele de recuperat pentru concedii medicale
Posibilitatea de a „plăti” taxele salariale cu sumele pe care angajatorul le are de recuperat pentru concediile medicale a fost inițiată de parlamentari, de-a lungul anilor, prin câteva propuneri legislative diferite, cea mai recentă venind chiar în primăvară. În acest context, Guvernul a dat zilele trecute un punct de vedere negativ referitor la inițiativa respectivă, explicând care sunt problemele măsurii și de ce nu se poate aplica.
Articolul continuă mai jos
Conform
proiectului de lege amintit, angajatorii ar putea
să compenseze sumele datorate ca taxe salariale (și nu numai) cu sumele pe care aceștia trebuie să le primească pentru
indemnizațiile concediilor medicale. Documentul se află momentan la comisiile Senatului, care este prima Cameră sesizată în acest caz, votul decisiv urmând să vină la Camera Deputaților.
Recent,
Guvernul a venit cu un punct de vedere negativ pentru măsura propusă. Înainte de toate, este explicat că mecanismul de compensare gândit de inițiatori
contravine legilor de bază aplicabile finanțelor publice. De ce? Pentru că taxele salariale și sumele pentru indemnizațiile de concediu medical sunt administrate de autorități diferite.
„Principiul de bază al compensării este ca cele două subiecte ale raportului juridic fiscal (statul, pe de o parte, și contribuabilul, pe de altă parte) să fie, deopotrivă, debitor și creditor unul față de celălalt. A doua condiție care trebuie îndeplinită este ca respectivele creanțe să fie administrate de aceeași autoritate publică. Prin urmare, dacă un debitor datorează la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pe de o parte, impozite, taxe, contribuții și, pe de altă parte, are de încasat de la ANAF sume plătite în plus ori TVA de rambursat, compensarea se realizează de drept, de către ANAF, până la concurența sumei celei mai mici.În ipoteza în care debitorul datorează la ANAF impozite, taxe, contribuții, dar are de încasat diverse sume de la alte autorități publice, compensarea fiscală reglementată de Codul de procedură fiscală nu operează, întrucât sumele nu sunt administrate de aceeași autoritate publică. (...) Precizăm că mecanismul de compensare propus prin inițiativa legislativă contravine legilor de bază aplicabile finanțelor publice”, explică reprezentanții Executivului.
Mai departe, se atrage atenția că instituirea acestui mecanism special
ar favoriza, practic, angajatorii, în dauna altor categorii de contribuabili care au sume de primit de la autoritățile statului:
„De asemenea, considerăm că derogarea de la regula generală, propusă prin inițiativa legislativă, poate genera o serie de probleme, cum ar fi crearea unui tratament discriminatoriu față de ceilalți contribuabili. Această propunere poate crea un avantaj unor categorii de contribuabili față de alți contribuabili care nu au de recuperat sume de la buget reprezentând concedii medicale, dar au alte sume de recuperat de la alte autorități ale statului.”În fine, cei de la Guvern mai semnalează că măsurile propuse prezintă
un risc de neconstituționalitate, pentru că nu întrunesc exigențele legate de calitatea legii - claritate, precizie și previzibilitate.
Parlamentarii au mai propus, în trecut, această măsură, astfel că nu vorbim de vreo noutate. De exemplu,
o altă inițiativă a apărut la Senat în 2022 și a fost adoptată tacit la această Cameră, iar acum se află, în așteptarea votului decisiv, la
Camera Deputaților.
Atenție! Proiectele de legi nu se pot aplica fără a fi adoptate de Parlament, promulgate de președintele țării și publicate în Monitorul Oficial.
Citește mai mult despre
taxe salariale,
concedii medicale,
angajatori,
salariati,
compensare creante,
compensarea datoriilor,
sistem compensare datorii,
datorii fiscale,
obligatii fiscale,
indemnizatie concediu medical,
indemnizatie de incapacitate temporara de munca
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)