ACCES GRATUIT
UPDATE: Dacă-și pierd rețetele sau medicamentele într-o calamitate, asigurații vor putea primi altele în schimb. Măsura e oficială
Printr-o hotărâre adoptată miercuri și publicată azi în Monitorul Oficial, Guvernul a stabilit modificarea contractului-cadru din sănătate, printre altele stabilindu-se că, în situații deosebite, cum au fost, de pildă, inundațiile recente, cei ce rămân fără prescripțiile medicale pot primi altele pentru aceeași perioadă.
Articolul continuă mai jos
Astfel,
HG 1.172/2024, care se aplică de la 1 octombrie, modifică şi completează anexa nr. 2 la
Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Concret,
după cum a anunțat și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în situații deosebite, respectiv în cazul calamităților de orice fel, se va aplica o derogare de la regulile stabilite de contractul-cadru, astfel încât cei afectați de aceste situații
să poată primi o altă prescripție medicală pentru perioada acoperită de cea pierdută.
“În acest mod, se asigură continuitatea tratamentului bolnavilor cu afecțiuni cronice, dacă situația de urgență a produs distrugerea prescripțiilor medicale sau a medicamentelor ridicate de pacienți din farmacie”, după cum subliniază CNAS.
Totuși, CNAS nu detaliază și cum vor fi înlocuite medicamentele, ci doar amintește această viitoare posibilitate.
În plus,
s-a stabilit menținerea valorilor punctelor “per capita” și pe serviciu medical pentru trimestrul IV 2024 și majorarea valorii punctului pe serviciu medical în ambulatoriu de la 4,5 la 5 lei.
De asemenea, noul act normativ conține o serie de prevederi care vor scurta traseul pacienților cu suspiciune de boală oncologică până la diagnosticare, respectiv traseul de monitorizare a pacienților diagnosticați cu boală oncologică.
Totodată, se extinde decontarea transportului sanitar neasistat, mai exact, persoanele asigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, nu doar cele diagnosticate, vor putea beneficia de transport sanitar neasistat dus-întors la ambulatoriul de specialitate pentru diagnosticare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)