HG 1.172/2024, ce se va aplica de la 1 octombrie, vizează la modificarea și completarea Anexei nr. 2 la HG 521/2023, referitoare la Contractul-cadru ce reglementează condițiile de acordare a asistenței medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România.
Scopul principal al acestor modificări este de a asigura accesul neîntrerupt al pacienților la servicii medicale, predictibilitatea financiară a furnizorilor de servicii medicale și de a îmbunătăți implementarea Planului național de prevenire și combatere a cancerului.
Conform măsurii, pentru trimestrul IV al anului 2024, valorile garantate ale punctelor "per capita" și pe serviciu medical în asistența medicală primară se vor menține la nivelul valorilor valabile în semestrul II al anului 2023. Această măsură are ca scop asigurarea continuității acordării serviciilor medicale de către medicii de familie, în condițiile în care, conform Ministerului Sănătății, aceștia nu mai vor să prelungească contractele de furnizare a serviciilor medicale cu casele de asigurări de sănătate.
Refuzul medicilor vine pe fondul scăderii veniturilor lor și poate îngreuna accesul persoanelor asigurate la prescripții medicale, consultații ori alte servicii medicale.
Astfel, conform măsurii, pentru trimestrul IV al anului 2024 valoarea garantată a punctului pe serviciu medical în asistența ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice va fi majorată de la 4,5 la 5 lei.
De asemenea, hotărârea introduce posibilitatea încheierii de acte adiționale la contractele cu CAS pentru decontarea serviciilor paraclinice necesare diagnosticării oncologice, atât pentru asigurați, cât și pentru cei care nu pot face dovada calității de asigurat.
În plus, serviciile paraclinice necesare monitorizării pacienților oncologici vor fi decontate conform ghidurilor de practică medicală, pentru a facilita monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli oncologice.
Hotărârea extinde decontarea transportului sanitar neasistat, inclusiv pentru persoanele asigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, nu doar pentru cele diagnosticate. Această măsură vizează facilitarea suplimentară a accesului la investigații și consultații necesare pentru confirmarea diagnosticului.
O altă prevedere foarte importantă este aceea referitoare la prețurile dispozitivelor medicale. Astfel, furnizorii de dispozitive medicale vor putea modifica prețurile de vânzare cu amănuntul și sumele de închiriere o singură dată pe an.
Documentul prevede includerea caravanelor medicale în lista tipurilor de furnizori de servicii medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitățile clinice. Aceasta înseamnă că aceste caravane medicale, înființate conform Titlului V1 din Legea 95/2006, pot acum să contracteze cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate. Se propune ca, în viitor, caravanele medicale să poată furniza servicii de depistare precoce a cancerului, ajutând la extinderea accesului la aceste servicii în special în mediul rural.
Comentarii articol (0)