avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare de sanatate

Ordinului MS/CNAS nr. 416/428/2009
Anexa nr. 8, articolul 8, alin. (3), are urmatoarea formulare:
"Casele de asigurari de sanatate deconteaza furnizorilor de servicii medicale paraclinice cu care au incheiat contracte contravaloarea serviciilor medicale paraclinice acordate asiguratilor, indiferent de casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, cu conditia ca medicul care a eliberat biletul de trimitere sa se afle in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate in a carei raza administrativ teritoriala isi desfasoara activitatea sau cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, respectiv cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Comunicatiilor si Turismului, iar furnizorul de servicii medicale paraclinice sa se afle in relatie contractuala cu oricare dintre casele de asigurari de sanatate enumerate anterior."
Un asigurat locuieste la tara , intr-un judet X ,este in evidenta casei de asigurari a judetului X,este inscris pe lista unui medic de familie care are contract cu casa de asigurari din judetul X.Medicul sau ii prescrie un bilet pentru servicii paraclinice(analize medicale)catre un laborator dintr-un anume oras foarte apropiat de domiciliul, intr-un judet Y , acest laborator avind contract cu casa de asigurari al judetului Y.Asa cum suna textul ordinului totul pare in favoarea asiguratului , doar ca laboratorul refuza efectuarea serviciului pe motiv ca casa judetuluiYcu care are contract laboratorul nu-i va deconta serv prestat.La fel casa de asigurari spune ca serviciul trebuie prestat de un laborator din jud.X cu care medicul are contract,atit timp cit textul mentionat mai spus spune ca ,casa asigura decontarea serviciilor asiguratului indiferent de casa de asigurari unde este inscris asiguratul daca acesta are trimitere de la un medic care arecontract cu casa de asigurari une isi desfasoara activitatea medicul.Din textul ordinului inteleg ca numai medicul este obligat sa aiba contract cu casa de asigurari unde isi desfasoara activitatea , fapt ce nu ar trebui sa impuna asiguratului sa efectueze investigatii doar in judetul cu care doctorul are contract.
Rog respectuos juristii sa interpreteze si sa comenteze textul acestui ordin si sa spuna daca asiguratul poate efectua investigatii si in alt judet in afara celui in care este luat in evidenta,casele urmind sa faca decontul intre ele.Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: qwerta , utilizator 10:13, 24 Ianuarie 2010
Raspunsul este in text:
cu conditia ca medicul care a eliberat biletul de trimitere sa se afle in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate in a carei raza administrativ teritoriala isi desfasoara activitatea sau cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, respectiv cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Comunicatiilor si Turismului, iar furnizorul de servicii medicale paraclinice sa se afle in relatie contractuala cu oricare dintre casele de asigurari de sanatate enumerate anterior."
Medicul nu poate trimite asiguratul in jud.y deoarece el are contract cu CAS a jud. x. Daca avea contract cu una din celelalte CAS enumerate mia sus, cred ca medicul puta trimete asiguratul si in alt jud.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
ContSters42179, utilizator
Sa inteleg ca ,daca medicul avea contract cu una din casele de mai jos putea trimite bolnavul in orice judet.Oare asta nu seamna a discriminare?De ce privilegiati ceilalti ce sunt inscrisi la alte case??
Va multumesc pentru raspuns.
Oare asta nu seamna a discriminare?

Este simplu, langa marea casa nationala lumea buna si-au tras niste casute mai mici dar bine dotate.
Acest lucru l-am intrebat acum aproape 8-10 ani cand au aparut legile discriminatorii/speciale, atat cat priveste asigurarile de pensii cat si cele de sanatate si de ce nu si cele privind CCM vis-a-vis de Regulamente si Statute. Nici astazi nu am gasit/primit un raspuns care sa-mi demonstreze ca nu este vorba de discriminare. In schimb a inceput sa se miste ceva cu pensionarile, desi imi este teama ca privilegiatii (spun asa deoarece lor nu le este calculata pensia ca celor peste 85% din pensionari) nu vor ceda usor. Unii si-au judecat propriile cereri in instanta si au castigat.:(
In momentul in care va inscrieti la un medic de familie ar trebui sa semnati si un contract cu casa de sanatate unde acesta este arondat.

Este normal ca fiecare casa de sanatate sa-si ajute mai intati persoanele inscrise si asigurate la ei pentru ca de la ei primesc fondurile,in mod indirect, nu este o discriminare si este o obligatie.
Dna avocat, eu am sesizat Guvernul si alte institutii ale statului despre aceasta situatie discriminatorie si as vrea sa fac demersuri si la UE.Daca ma puteti ajuta cu sfaturi va rog sa mi le acordati printr-un mesaj privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie medicala nelush2103 nelush2103 As dori sa stiu care este legislatia actuala care reglementeaza relatia pacient - medic de familie, referitor la obtinerea unei programari la medicul de ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea recuperarii sumelor cheltuite cu servicii medicale prin decontare de catre casa de asigurari de sanatate Cristina I. Cristina I. Buna ziua. Am aflat de curand de posibilitatea decontarii unor servicii medicale direct de catre Casa de Asigurari de Sanatate, eu fiind asigurat (adica ... (vezi toată discuția)
Coplata in sanatate gergelyvaleria gergelyvaleria Buna ziua! Dupa cunostintele mele, conform legislatiei actuate, furnizorii de servicii medicale paraclinice ( Rtg.,CT, RMN, mamografie) aflati in relatii ... (vezi toată discuția)