avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Posibilitatea recuperarii sumelor cheltuite cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Posibilitatea recuperarii sumelor cheltuite cu servicii medicale prin decontare de catre Casa de Asigurari de Sanatate

Buna ziua.

Am aflat de curand de posibilitatea decontarii unor servicii medicale direct de catre Casa de Asigurari de Sanatate, eu fiind asigurat (adica angajata cu contract de munca, iar contributiile aferente fiind platite la zi).
Este vorba despre o lege (nu stiu care, cel putin deocamdata) potrivit careia daca, spre exemplu ai nevoie sa-ti faci niste analize (caci eu problema asta am avut-o, cuantumul lor nefiind deloc neglijabil) iar laboratorul catre care mergi "nu mai are plafon" (dar are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate), iti poti face analizele contra cost, iei factura, bon de casa-chitanta, trimiterea de la medicul de familie (si cred ca atat, sau daca or mai fi ceva acte, acestea sunt cele mai importante, in opinia mea), dupa care mergi cu toate actele astea direct catre Casa de Sanatate care, cel putin teoretic, ar trebui sa-ti deconteze suma platita.

Va rog sa-mi spuneti - in cazul in care aveti cunostinta- daca asa stau lucrurile. De asemenea, mi-ar fi de folos sa stiu si despre ce lege e vorba exact.

Va multumesc tuturor.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 14:21, 26 Iulie 2011
Buna ziua

Readuc in atentia dumneavoastra subiectul lansat in urma cu cateva zile, in speranta ca este printre dumneavoastra cineva care are cunostinta cu privire la cele precizate aici si, prin urmare, imi poate oferi si un raspuns.

Va multumesc.
In Normele de aplicare a contractului cadru pt. furnizarea de servicii medicale paraclinice ,regulile sunt f. stricte,fiecare laborator de analize incheind un contract cu casa de sanatate pt. un anumit plafon/luna.Sunt cazuri de laboratoare care in decursul lunii nu consuma fondul alocat,iar partea ramasa neconsumata o returneaza casei,astfel incat la nivel de casa se poate creea un fond de rezerva,care mai apoi se redistribuie in anumite conditii intre laboratoare.
Dar pana la redistribuire si suplimentarea fondurilor,se practica LISTELE DE ASTEPTARE,pacientii care nu pot efectua investigatiile paraclinice datorita epuizarii fondurilor fiind trecuti in ordinea prezentarii pe aceste liste.
Nu am cunostinta sa se practice metoda despre care ati pomenit dvs.De care casa de sanatate apartineti?Posibil sa existe niste norme interne,aplicabile doar local prin care au hotarat sa procedeze in acest mod
Sunt "inscrisa", mai degraba asigurata in sistemul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (sper sa nu-i fi gresit denumirea, dar acestea este sistemul in care sunt inclusa).
Cat priveste aceste liste de asteptare, sa inteleg ca esti trecut pe o astfel de lista asteptandu-ti randul pentru a ti sa face investigatiile medicale de care ai nevoie, sau esti trecut pe o lista de asteptare a celor care, avand nevoie de acest serviciu si neexistand posibilitatea de a beneficia de el gratuit (din cauza epuizarii plafonului laboratorului respectiv, sa zicem) au facut aceste analize contracost si, o data trecuti pe aceasta lista, asteapta sa li se returneze banii?
E oricum o situatie specifica, in deplina concordanta cu ce se intampla la noi, in mai toate domeniile... Mi se pare aberant sa am nevoie ACUM de un serviciu medical, dar eu sa astept pana primeste laboratorul banii de la CNAS. Daca e sa ma raportez la un lat domeniu, mai exact la alt tip de asiurari, nu de sanatate, aceasta situatie nu este deloc o noutate. Adica, sa luam cazul asigurarilor auto, daca un sofer pagubit isi repara masina intr-un service auto, pentru a-si primi masina mai repede, poate achita el contravaloarea reparatiilor ce i s-au efectuat, urmand ca ulterior sa-si recupereze banii de la asiguratorul soferului responsabil de accident. e destul de greu, e ceva ce necesita timp, si nervi de otel, dar posibilitatea aceasta exista.
Nu inteleg de ce nu ar fi la fel si in domeniul asigurarilor de sanatate (macar prin analogie).

Ramane sa ma mai documentez. Poate reusesc sa rezolv ceea ce mi-am propus (cu atat mai mult cu cat, slava Domnului, am fost mereu sanatoasa, si eu si toti ai mei, deci contributii am platit destul si destule, fara a ni se intoarce intr-un fel aceasta suma, printr-un serviciu sau ceva de acest gen).
Tocmai de aceea ma deranjeaza foarte tare situatii de genul asta: o data am nevoie si atunci nu se poate...ca nu sunt bani pt ce-mi trebuie mie. Dar daca eram un caz urgent, ce se intampla: stateai asteptand sa se primeasca bani alimentarea acelui plafon de care vorbiram mai devreme? Pai, bravo, sa asteptam, ca probabil se mizeaza pe ideea ca ori iti trece ori...imi cer scuze daca par cinica...ori poate ca nu va mai fi nevoie... ++++++

Va multumesc si imi cer scuze daca nu m-am mai oprit din scris, dar sunt usor revoltata.
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
Cristina I., utilizator
Precizarile pe care le-am adus sunt valabile pt. furnizorii de servicii medicale care au incheiat contract cu casa de asigurari si implict pt. asiguratii acestui sistem,bebeficiarii serviciilor medicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate qwerta qwerta Ordinului MS/CNAS nr. 416/428/2009 Anexa nr. 8, articolul 8, alin. (3), are urmatoarea formulare: \"Casele de asigurari de sanatate deconteaza furnizorilor ... (vezi toată discuția)
Cass / fnuas vs copii Meina Meina Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii ce prevede categoriile de persoane care beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a datora ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As dori sa stiu cum trebuie sa procedeze o persoana care nu are asigurare de sanatate (locuieste la tara si nu are nici un fel de ... (vezi toată discuția)