ACCES GRATUIT
Exportul net al României, cea mai puternică frână pentru economie din regiune. Slăbiciunea, cauzată și de factori interni, nu doar de scăderea cererii în UE
Exportul net a devenit o frână tot mai puternică a economiei României, acesta având cea mai mare contribuție negativă din regiune la evoluția PIB-ului, potrivit unei analize semnate de Ella Kallai, economist-șef Alpha Bank. Mai mult, slăbiciunea exporturilor românești este doar parțial explicată de scăderea cererii externe, ceilalți factori ținând de evoluția competitivității economiei locale.
Articolul continuă mai jos
Exporturile nete (exporturi minus importuri) au frânat din ce în ce mai mult creșterea PIB în primele două trimestre din 2024 în România. Contribuția exporturilor nete la ritmul anual PIB de -2,4pp în trimestrul 1 și -4,4pp în trimestrul 2 au condus la o contribuție de -3,5pp în prima jumătate a anului 2024.
”Frâne de asemenea magnitudine au fost rare după anul 2008, iar cele din prezent sunt cele mai mari în regiune (Fig. 1a). În toate țările analizate contribuția exporturilor nete la ritmul PIB este în scădere, dar a devenit negativă în semestrul 1 din 2024 doar în Polonia (-0,7pp) și Grecia (-2,4pp)”, notează Ella Kallai.
În România atât exporturile nete de servicii cât și exporturile nete de bunuri au avut contribuții negative la creșterea PIB. În primul semestru din 2024 contribuția negativă a exporturilor nete de servicii de -1,5pp s-a datorat în totalitate scăderii exporturilor de servicii (Fig. 1b), iar contribuția negativă a exporturilor nete de bunuri s-a datorat în totalitate creșterii importurilor de bunuri (Fig. 1c).
”Problema României pare să fie incapacitatea de a exporta, exporturile de servicii au scăzut (-11% față de semestrul 1 al anului 2023), iar cele de bunuri au stagnat. În regiune, probleme similare pare să aibă Polonia, cu diferența că scăderea exporturilor de servicii a fost de mică amploare (-2,3% față de semestrul 1 al anului 2023), iar în cazul bunurilor scăderea exporturilor a fost compensată de scăderea importurilor”, explică economista.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)